Symbolisch ‘oogsten’ eerste steen bij ondertekening overeenkomst kindcentrum in houtbouw

Symbolisch ‘oogsten’ eerste steen bij ondertekening overeenkomst kindcentrum in houtbouw

Gemeente Waalwijk krijgt een nieuw kindcentrum in houtbouw, KC Meerdijk. Vandaag werd de aannemingsovereenkomst getekend waarna de eerste steen – die gelegd is bij de bouw van de school in 1979 – symbolisch ‘geoogst’ werd. We gaan beginnen! Het nieuwe gebouw komt op de huidige locatie van de school en wordt tweelaags met een centrale ruimte in het midden. Het biedt straks onderdak aan de basisschool en een kinderdagverblijf en gaat verder onder de naam KC Meerdijk. De eerste steen krijgt daar weer een mooi plekje.

De school was lang in beeld voor renovatie. Uit onderzoek is echter gebleken dat nieuwbouw op dezelfde locatie een betere optie is. Het huidige schoolgebouw gaan we niet slopen maar oogsten: urban mining heet dat.

Zoveel mogelijk waarde behouden

Bij urban mining wordt bij de ontmanteling van gebouwen zoveel mogelijk waarde behouden (geoogst) om er weer nieuwe producten van te maken (hergebruik of up-cycling). Hiervoor werken we nauw samen met onze partner New Horizon. Deze aanpak concurreert met de traditionele ‘lineaire aanpak’. Een deel van de grondstoffen dat geoogst wordt bij de ontmanteling van het schoolgebouw gaan we hergebruiken. En dat proces past helemaal bij onze visie op duurzaamheid.

Het ontwerp van KC Meerdijk is van RAU Architects. In bouwteam hebben wij geadviseerd over de uitvoerbaarheid, techniek en kosten van het bestaande ontwerp en dit op basis van aangedragen optimalisaties uitgewerkt tot het uiteindelijke ontwerp. Samen met onze partners zijn wij naast het ontwikkelen, oogsten en bouwen ook verantwoordelijk voor de gebouwgebonden installaties en de terreininrichting.

Houtbouw draagt bij aan circulaire ambities gemeente Waalwijk

Bijzonder aan het ontwerp is dat de draagconstructie een combinatie wordt van houtskeletbouw (HSB), duurzaam kruislaaghout (CLT), hoogwaardig gelamineerd fineerhout en gelamineerde liggers voor de dakspanten. Gemeente Waalwijk was specifiek op zoek naar een bouwpartner met ervaring in houtbouw. Die ervaring hebben wij onder meer opgedaan bij PUUR Wonen, een woonwijk in duurzaam kruislaaghout, bij vakantiewoning De Zon, de Anne Frankschool en appartementengebouw Casa Vita, dat momenteel in uitvoering is. Naast de ambitie van de gemeente om in hout te bouwen zette zij ook in op zo veel mogelijk circulair materiaalgebruik. Zo wordt onder meer een gedeelte van de bestaande houten spanten hergebruikt in de nieuwbouw.

Passend bij een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen

Bouwen in hout wordt steeds populairder. Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam en circulair bouwen. Het is een natuurlijk materiaal dat goed past bij ons streven naar een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen. Hout stoot geen CO2 uit, maar slaat CO2 juist op natuurlijke wijze op. En is herbruikbaar in de toekomst. Hout ademt, leeft en voelt warm aan, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. En ook omdat hout een ‘warm’ product is dat meer comfort biedt en van nature plezieriger aanvoelt dan steen en beton. De keuze voor houtbouw is dus goed voor zowel de medewerkers en leerlingen van KC Meerdjk als voor de omgeving en het milieu.

‘Frisse school’ klasse A en B

KC Meerdijk is straks een ‘Frisse School’ waar aandacht is voor de thema’s energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. Een gezond en toekomstbestendig schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenklimaat dat gekwalificeerd wordt in klasse B (goed) en op onderdelen zelfs A (uitmuntend), waar leerlingen en medewerkers zich prettig voelen.