Drie ton wegend beschermd kunstwerk ‘gered van de sloop’

Drie ton wegend beschermd kunstwerk ‘gered van de sloop’

Voor De Waalboog zijn wij bezig met de derde en laatste fase van de metamorfose van woonzorgcentrum Joachim en Anna. Daarvoor zijn eerst de oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor in totaal zes nieuwe woon/zorggebouwen op het groene, glooiende terrein in Nijmegen. Op een muur in het voormalige restaurant van het laatste gebouw is bijna 50 jaar geleden een bijzonder kunstwerk gemaakt dat wij (inclusief muur!) met precisie, zorgvuldigheid en vakmanschap ‘geoogst’ hebben. Een hele klus want het kunstwerk weegt maar liefst 3 ton!

Met zorg vrijgemaakt, ingepakt en uit het gebouw getakeld

Het kunstwerk van mozaïek is in 1976 gemaakt door kunstenaar Ted Felen en heet ‘Herfstgeweld of loutering’. Het staat op de lijst beschermde kunst van Nijmegen en De Waalboog wilde het dan ook graag behouden. Wij hebben met hen meegedacht hoe we dit het beste voor elkaar konden krijgen. In nauwe samenwerking met De Waalboog, Janssen Lastechnieken, Jenniskens Kraanverhuur en BKH Langens hebben wij de muur met het kunstwerk vrijgemaakt van het gebouw, ingepakt, via het verwijderde dak omhoog getakeld en naar een tijdelijk onderkomen vervoerd. Op onderstaand filmpje en bijgaande foto’s is de bijzondere operatie goed te zien. Straks krijgt het kunstwerk een prominente plaats in de nieuwe brasserie van Joachim en Anna.

Nieuw ’thuis’ landschappelijk ingepast om zo veel mogelijk waarde te creëren

De nieuwe klimaatneutrale woonomgeving is ontworpen vanuit het idee van een echte dorpssfeer en wordt landschappelijk ingepast om zo veel mogelijk waarde te creëren en recht te doen aan de groene omgeving. Vormgegeven als een verzameling huisjes die met elkaar kleine dorpjes in het landschap vormen. Geen institutionele vormgeving van een ’tehuis’ dus, maar een herkenbaar ’thuis’ voor iedereen. Geen gangen maar straatjes, geen zaaltjes maar huiskamers, een theehuis en een dorpsplein met een kerk. Lees hier meer over de metamorfose waarmee wij in drie fasen een nieuw thuis voor de bewoners en medewerkers van Joachim en Anna creëren.