De Zon

Van ziekenhuis naar vakantiehuis

Elk jaar krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland de diagnose kinderkanker. Stichting Gaandeweg zet zich al 30 jaar lang in voor gezinnen die daarmee te maken krijgen. De stichting zorgt ervoor dat het hele gezin tussen alle chemokuren, opnames en ziekenhuisbezoeken door, weer even écht gezin kan zijn. ‘Van ziekenhuis naar vakantiehuis’, is dan ook het motto van Gaandeweg.

Vakantiehuis in het groen, dichtbij Prinses Máxima Centrum

Sinds de opening in 2018 van het Prinses Máxima Centrum (PMC) voor kinderoncologie in Utrecht, komen veel gezinnen via het PMC bij de stichting terecht. Als ze een weekje of lang weekend weg zijn, willen ze graag in de nabijheid van hun behandelend arts zijn. Want mocht er snel zorg nodig zijn, dan is het PMC dichtbij. Gezinnen hebben hierdoor meer rust in een zeer moeilijke periode. Stichting Gaandeweg had daarom de droom een nieuw vakantiehuis te bouwen in de nabijheid van het PMC. Dat werd RCN-vakantiepark het Grote Bos in Doorn waar door dit familiepark een prachtige bouwkavel ter beschikking is gesteld. Gaandeweg heeft al zes eigen vakantiehuizen op parken door het hele land.

Door samenwerking komt droom Gaandeweg uit

Het is een bijzonder (t)huis geworden. Maar we hebben het niet alleen gedaan. Wij hebben dit vakantiehuis ontwikkeld in samenwerking met Vakwerk Architecten en samen met onze bouwpartners modulair gebouwd. En de samenwerking ging verder: wij hebben dit project ook voor een gedeelte gesponsord. Deels door een eigen investering, deels door de inzet vanuit het netwerk van partners met een bijdrage in middelen, materialen of op andere manieren.

Veel dank gaat uit naar deze samenwerkingspartners die De Zon mede mogelijk hebben gemaakt:

Van Den Bos Doorn – grondwerk 

Bimweb – Pointcloud-meting van de omgeving

Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau – constructieve berekening kap en wand

M&L maatvoering – uitzetwerk & maatvoering

Giesbers Materieel – keten & bouwplaatsinrichting

Grondslag & Piet vd Berg – bodemonderzoek

Straten Transport  – transport bouwketen

Brienissen – bekisting / betonwerk

Van Geenen – levering en aanbrengen betonwapening

Raab/BMN – isolatiemateriaal & lichtkoepel

Mebin – levering beton voor de fundering

Stiholevering hout voor de kap

Isero – levering bevestigingsmiddelen

Bouwkomeet – levering HSB-wanden

Verhoeven bekistingen – freeswerk maatwerk liggers gebogen kap
Het Woud Hout en Timmerwerken – montage houten casco & samenstellen kap
Dorrestijn Timmerfabriek – houtbewerking sierliggers

Janssen Lastechniek – hulpstaal

Oranjedak – bitumineuze dakbedekking incl. isolatie

Van de Vin – houten gevelkozijnen en beglazing

XL Wood – levering houten gevelbekleding

Rouwhorst – montage gipswanden

Niveau deuren – levering deuren & kozijnen

Van Heugten – badkamer
Nuva Keuken Groep – keuken

Van den Heuvel – cementdekvloer
Damen Vloeren Arnhem – vloerafwerking
Schildersbedrijf De Kleermaeker – schilderwerk

Ordelman & Dijkman – W-installaties

Kremer – E-installaties

Artdelight – levering verlichtingsarmaturen

ZND Nedicom – financiële bijdrage

Kubus – projectlicentie Archicad

Dalux – projectlicentie Dalux

Ook alle medewerkers van Giesbers zetten zich in om het nieuwe vakantiehuis van de grond te krijgen. “Het project is binnen de organisatie in korte tijd een gezamenlijke uitdaging geworden. Passend bij onze visie dat wij op onze manier een bijdrage willen leveren aan een samenleving met aandacht voor elkaar”, zegt John de Beijer, directeur van Giesbers.

Hulptroepen

Stichting Gaandeweg is geheel afhankelijk van donaties en sponsoring. Om het nieuwe vakantiehuis mogelijk te maken zijn er diverse grote en kleine bedrijven die hulp aanbieden. “Zonder deze steun kunnen we het huis niet realiseren. Het is heel bijzonder en hartverwarmend hoeveel vrijwilligers, bedrijven, ondernemers, families en andere stakeholders de handen uit de mouwen willen steken’, zegt Jan-Joost Galesloot, voorzitter van Stichting Gaandeweg. In dit filmpje zie je meer over Stichting Gaandeweg en voor wie zij zich inzetten.

De Zon

Het nieuwe, duurzame vakantiehuis van hoogwaardige materialen heeft een unieke vorm: die van de zon. Mét zonnestralen om de kinderen en hun ouders zélf weer even te laten stralen. In een prettige, groene omgeving waar ze even bij kunnen komen, kunnen vergeten en weer onbezorgd kind kunnen zijn. Het is ontworpen door Vakwerk Architecten en heeft als naam ‘De Zon’ gekregen.

Het is een 6-persoons huis met veel ruimte en een interieur waarin samenzijn centraal staat en een gezin, tussen alle behandelingen door, weer even verbinding kan maken met elkaar. Aan alles is gedacht. Het huis staat op een prachtig perceel met veel groen en een hoge bomen. Dit groen zorgt voor beschutting en privacy van zowel de zon als de omliggende vakantiewoningen. De gevel wordt bekleed met hout, dat mooi verkleurt door de seizoenen, maar ook vochtbestendig is en tegen een stootje kan. Het gaat mooi op in de natuurlijke omgeving waarin het huis komt te staan. Als het een keer minder goed weer is, kunnen de kinderen overdekt maar beschut buitenspelen onder een van de ‘zonnestralen’.

The Good Shop

Omdat voor de realisatie van het vakantiehuis  veel geld nodig was, is een speciale fundraising campagne gestart. Ontwikkeld door The Good Shop, een Amsterdams collectief van reclamemakers. Zij heeft bekende schrijvers, illustratoren, zangers en acteurs geënthousiasmeerd om mee te werken aan ‘het vetste boek dat niet zou moeten bestaan.’ Vet Veel Vette Ver-Van-Je-Bed-Verhalen heet het kinderboek waarvan de opbrengst in zijn geheel naar Stichting Gaandeweg gaat.

Nieuws

04-07-2022 Indrukwekkende opening nieuwste vakantiehuis Gaandeweg
02-06-2022 Vakantiehuis De Zon is van ons allemaal
09-05-2022 De Zon heeft een dak boven haar hoofd
17-01-2022 Stralende fundering De Zon
04-11-2021 Bijzonder vakantiehuis voor Stichting Gaandeweg
07-10-2021 Bijeenkomst nieuw Gaandeweg-huis

Architect
  • Vakwerk Architecten
Branches
  • Zorg & Welzijn
Opdrachtgever
  • Stichting Gaandeweg
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw