PUUR Wonen

Comfortabel én gezond wonen in een huis van hout

In de wijk Meerhoven in Eindhoven hebben wij het grootste grondgebonden CLT-woningbouwproject van Nederland ontwikkeld en gebouwd: PUUR Wonen. De 56 woningen die hier zijn gekomen zijn ook echt ‘puur’. De constructieve wanden, ook wel het ‘casco’ genoemd, zijn namelijk niet van beton, maar van massief hout. Dit Cross Laminated Timber (CLT) oftewel kruislaaghout is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. Niet te verwarren met ‘houtskeletbouw’ dat bestaat uit holle wanden. Dit project is ontstaan uit een samenwerking tussen Gemeente Eindhoven, Kalliste Woningbouwontwikkeling, FAAM Architects, Edith Kolkman Stedenbouw&Landschap en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.

MPG-score als stuurmiddel om milieu-impact te beperken

Wij zetten hoog in op bewustwording van de veelal nog verborgen milieu-impact van bouwmaterialen. En vooral ook op hoe we deze impact kunnen beperken. Sinds 1 januari 2018 zijn we verplicht om bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor bouwprojecten de milieu-impact in beeld te brengen. Hiervoor dient de Milieu Prestatie Gebouw, afgekort MPG-score, te worden bepaald. De MPG-score laat zien hoeveel impact een woning of gebouw heeft op het milieu. Hoe lager de MPG-score, hoe minder het milieu wordt belast. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de MPG-score een mooi instrument is om als stuurmiddel te gebruiken en onze eigen ambities aan te toetsen. Wij hebben ook een MPG-specialist in huis. De overheid heeft aangekondigd de MPG te gaan inzetten om circulair bouwen te bevorderen door de milieuprestatie-eis aan te scherpen. De MPG-score is daarmee een mooi hulpmiddel geworden om de hogere duurzaamheidsdoelen van de overheid te gaan dienen.

Biobased bouwen als circulaire strategie

Nog te vaak wordt er gebruik gemaakt van eindige grondstoffen met een negatieve CO2-impact en uitputting van de aarde tot gevolg. Door bij deze ontwikkeling te bouwen met hout kiezen we voor een zogenaamd biobased materiaal dat oneindig beschikbaar is en tijdens het groeiproces CO2 opslaat, terwijl tijdens het productieproces van cement juist extreem veel CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast is hout ‘losmaakbaar’, waardoor het vooral ook een circulair bouwmateriaal is. Door voorgaande als vertrekpunt te hanteren in het ontwerpproces is het gelukt om alle woningen uit te voeren met een draagconstructie van kruislaaghout. Het kruislaags verlijmd vurenhout heeft als basis een hernieuwbare en herbruikbare grondstof uit duurzaam geproduceerde bossen in Europa, voorzien van een PEFC-certificaat. Giesbers heeft zowel een FSC® als een PEFC Chain of Custody certificaat.

Losmaakbaarheid en hergebruik van materialen

En we gaan nog verder door bij deze ontwikkeling losmaakbaarheid en hergebruik van materialen mee te nemen. In deze video vertellen we je er, samen met onze bouwpartners ZND Nedicom en New Horizon, graag meer over. Met de bouw van PUUR Wonen maken wij de cirkel nu al rond. En bouwen zo met elkaar aan de transitie naar een circulaire economie.

(Gezondheids)voordelen voor bewoners

Hout is een natuurlijk product waarin de mens zich prettig en comfortabel voelt blijkt uit diverse onderzoeken. Hout ademt en voelt als een warme deken, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Het is dan ook comfortabel én gezond wonen in een huis van massief hout in plaats van beton of steen. Door een zeer goed vochtregulerend vermogen, waardoor de luchtvochtigheid altijd op een relatief constant en laag niveau blijft, bieden ze een weldadige, pure en gezonde leefomgeving. Daarnaast is een woning van hout gemakkelijk af te werken (te schilderen) maar ook onbehandeld erg mooi.

In deze video vertellen de kopers van een van de modelwoningen waarom zij voor een woning van hout gekozen hebben, op deze plek.

PUUR Wonen in een hoogwaardige groene (be)leefomgeving

Duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Bijvoorbeeld ook behoud en ontwikkeling van biodiversiteit. Natuurinclusief bouwen is een manier van duurzaam bouwen, waarbij de natuur een prominente rol krijgt. De onbebouwde locatie tussen de Meerhovendreef en de Graslook in Eindhoven is omgevormd tot een hoogwaardige groene (be)leefomgeving met duurzame woningbouw. Een toekomstbestendig plan met een uitgebreide rol voor het aanwezige riviertje de Rundgraaf in het gebied. Met natuurontwikkeling wordt de kwaliteit van het gebied versterkt van gecultiveerd grasland naar een natuurterrein met een variatie aan kruiden en natuurgrassen, zodat er een meerwaarde ontstaat voor de natuur en voor de leefomgeving van de bewoners van Meerhoven. De woningen worden in drie groepen in het natuurterrein en langs de Rundgraaf gebouwd.

Deze ruime aandacht voor landschappelijke inpassing door een groene en ecologische inbedding van de woningen is ook een belangrijk gegeven geweest bij de ontwikkeling van ons woningbouwproject Westrik aan de rand van Prinsenbeek dat vorig jaar bekroond werd met de SKG Award Publieksprijs.

Financieel bereikbaar voor een brede doelgroep

Een groot aandeel van de huizen is gerealiseerd in het middeldure segment, een wens van de gemeente om meer woningen financieel bereikbaar te maken (en te houden) voor kopers in Eindhoven.

Nieuwsberichten

29-08-2023 Talent met Toekomst over de toekomst: houtbouw
28-02-2023 ‘In ons land moeten we nog leren houden van houtbouw’
15-11-2022 PUUR Wonen in nieuwsbrief Houtbouw
03-11-2022 Met onze woningen van CLT-hout laten we zien dat het anders kan. En moet. 
24-10-2022 PUUR Wonen genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs
17-10-2022 Uniek in Nederland: bewoners PUUR ontvangen materialenpaspoort woning
12-07-2022 ‘Willers’ en doeners bij seminar Biobased Bouwen Duurzaam Gebouwd
21-06-2022 Eerste bewoners PUUR gaan wonen in hun huis van hout

24-02-2022 Bouwen in hout voor een gezondere toekomst
20-01-2022 Samen bouwen aan de transitie naar een circulaire economie
03-11-2021 Eerste kijkdag kopers PUUR Wonen in hout

17-05-2021 Kopers over de keuze voor een woning van hout
09-04-2021 Houtbouw: “Niet afwachten maar stappen vooruit zetten”
12-02-2021 ‘Houten woonwijk’ PUUR Wonen in Cobouw
17-09-2020 PUUR Wonen laat zien dat het anders kan
29-04-2020 Meerhoven krijgt 56 unieke woningen van duurzaam kruislaaghout

Architect
  • FAAM Architects
Opdrachtgever
  • Kalliste Woningbouwontwikkeling
Overige partijen
  • Gemeente Eindhoven
  • Edith Kolkman Stedenbouw & Landschap
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw
  • Houtbouw