H. Georgius Kerk

Transformatie van kerk naar appartementen

Parochie De Twaalf Apostelen uit Heumen heeft haar kerk, de H. Georgius Kerk, verkocht aan Giesbers. Wij zijn er, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie van het gebouw, appartementen voor senioren en starters aan het ontwikkelen en realiseren.

Eind december 2021 vond de levering van de H. Georgius Kerk in Heumen plaats, waarmee het eigendom via Giesbers is overgegaan op Van Praag Goed Exploitatie en Projectontwikkeling.

70 jaar geleden door Giesbers gebouwd

Leuk detail is dat Giesbers de H. Georgius Kerk 70 jaar geleden ook gebouwd heeft. De transformatie van deze kerk naar appartementen zou je dus kunnen zien als een ultieme vorm van circulariteit. Aangezien het kerkgebouw een belangrijke plek inneemt in de gemeenschap van Heumen hebben we samen met omwonenden, parochianen en andere belanghebbenden een participatieproces doorlopen om iedereen in de herontwikkeling mee te nemen. Want bouwen voor de buurt is communiceren met de buurt vinden wij. Belangrijk onderdeel van dit proces was om de functie van het dorpsplein te behouden en daarmee een goede invulling te geven aan de herinrichting ervan.

Behoud van karakter

Tijdens de online informatiebijeenkomst waarop de plannen en ontwerpen werden gepresenteerd kregen architect Van den Berg en Giesbers complimenten voor de wijze waarop de kerk na de transformatie qua aanzien zijn karakter blijft behouden en daarmee onderdeel blijft van ‘het dorpse weefsel’.

17 appartementen voor senioren en starters

In het huidige kerkgebouw komen 17 appartementen; negen seniorenappartementen op de begane grond en acht 2-laags startersappartementen op de verdieping. De appartementen worden in het middensegment aangeboden.

Vertaalslag naar digitale wereld

Met de data in onderstaande visualisatie, gemaakt door Ingenieursbureau Groothedde, kan Van den Berg Architecten een correct en maatvast 3D model opstellen van de bestaande situatie en wordt de optimale vertaalslag van bestaande bouw naar de digitale wereld gefaciliteerd.

Nieuwsberichten

22-12-2022 Eerste steen opnieuw onthuld bij oplevering transformatie kerk Heumen
03-10-2022 Circulariteit en hergebruik onderdeel van transformatie kerk Heumen
20-06-2022 Veel belangstelling en interessante verhalen tijdens Dag van de Bouw
09-06-2022 Zaterdag 18 juni Dag van de Bouw: Kerk Heumen open
05-05-2022 Zoektocht naar waardige herbestemming kerk volbracht
31-01-2022 Kerk Heumen transformeert naar appartementengebouw

 

Architect
  • Van den Berg Architecten
Branches
  • Wonen
Opdrachtgever
  • Eigen ontwikkeling
Overige partijen
  • Ventimon Technische Installatiebedrijven
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Transformatie