H. Georgius Kerk

Transformatie van kerk naar appartementen

Parochie De Twaalf Apostelen uit Heumen heeft haar kerk, de H. Georgius kerk, verkocht aan Giesbers. Wij gaan er, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie van het gebouw, appartementen voor senioren en starters ontwikkelen en realiseren.

70 jaar geleden door Giesbers gebouwd

Leuk detail is dat Giesbers de H. Georgius kerk 70 jaar geleden ook gebouwd heeft! De transformatie van deze kerk naar appartementen zou je dus kunnen zien als een ultieme vorm van circulariteit. Aangezien het kerkgebouw een belangrijke plek inneemt in de gemeenschap van Heumen doorlopen we samen met omwonenden, parochianen en andere belanghebbenden een participatieproces om iedereen in de herontwikkeling mee te nemen. Want bouwen voor de buurt is communiceren met de buurt vinden wij. Belangrijk onderdeel van dit proces is om een goede invulling te geven aan de inrichting van ‘het dorpsplein’ en om mee te werken aan het vinden van een plek voor de Mariakapel.

Behoud van karakter

Tijdens de online informatiebijeenkomst waarop de plannen en ontwerpen werden gepresenteerd kregen architect Van den Berg en Giesbers complimenten voor de wijze waarop de kerk na de transformatie qua aanzien zijn karakter blijft behouden en daarmee onderdeel blijft van ‘het dorpse weefsel’.

17 appartementen voor senioren en starters

In het huidige kerkgebouw komen 17 appartementen, die na de transformatie worden afgenomen door Van Praag Goed Exploitatie en Projectontwikkeling BV. Op de begane grond komen negen seniorenappartementen en op de verdieping worden acht 2-laags startersappartementen gerealiseerd. De appartementen worden in het middensegment van de vrije sector huur aangeboden.

Vertaalslag naar digitale wereld

Met de data in onderstaande visualisatie, gemaakt door Ingenieursbureau Groothedde, kan Van den Berg Architecten een correct en maatvast 3D model opstellen van de bestaande situatie en wordt de optimale vertaalslag van bestaande bouw naar de digitale wereld gefaciliteerd.

 

 

 

Architect
  • Van den Berg Architecten
Branches
  • Wonen
Opdrachtgever
  • Eigen ontwikkeling
Oplevering
  • 2022
Projectfase
  • In voorbereiding
Expertise
  • Transformatie & Renovatie
Start
  • 2021