H. Georgius Kerk

Transformatie van kerk naar appartementen

Deze voormalige kerk in Heumen hebben wij ruim 70 jaar geleden gebouwd. Eind 2021 heeft Parochie De Twaalf Apostelen het kerkgebouw overgedaan naar een belegger die wij voor hen gevonden hadden. En zijn wij, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie, begonnen met de transformatie naar appartementen. Het behoud van de beeldbepalende elementen was een essentieel uitgangspunt, maar tegelijkertijd wilden we ook het wooncomfort en de energie-efficiëntie verbeteren.

In het huidige kerkgebouw zijn 17 appartementen gekomen; negen seniorenappartementen op de begane grond en acht 2-laags appartementen voor starters op de verdieping.

Vanaf het begin begeleid en geadviseerd

We hebben het bestuur – een heel andere opdrachtgever dan bijvoorbeeld een ondernemer, onderwijsinstelling of gemeente – vanaf het begin begeleid en geadviseerd. Het begon met het onderzoeken van de mogelijkheden om van een kerk naar een andere bestemming te komen. Bij de zoektocht naar een waardige herbestemming zette het parochiebestuur in op de gedachte “de kerk terug te willen geven” aan de parochianen c.q. de inwoners van Heumen.

70 jaar geleden door Giesbers gebouwd

Leuk detail is dat Giesbers de H. Georgius Kerk 70 jaar geleden ook gebouwd heeft. De transformatie van deze kerk naar appartementen zou je dus kunnen zien als een ultieme vorm van circulariteit. Aangezien het kerkgebouw een belangrijke plek inneemt in de gemeenschap van Heumen hebben we samen met omwonenden, parochianen en andere belanghebbenden een participatieproces doorlopen om iedereen in de herontwikkeling mee te nemen. Want bouwen voor de buurt is communiceren met de buurt vinden wij. Belangrijk onderdeel van dit proces was om de functie van het dorpsplein te behouden en daarmee een goede invulling te geven aan de herinrichting ervan.

Behoud van karakter

Tijdens de online informatiebijeenkomst waarop de plannen en ontwerpen werden gepresenteerd kregen architect Van den Berg en Giesbers complimenten voor de wijze waarop de kerk na de transformatie qua aanzien zijn karakter blijft behouden en daarmee onderdeel blijft van ‘het dorpse weefsel’.

Voldoen aan nieuwbouweisen

Het kerkgebouw is een beeldbepalend gebouw waar aan de voorgevel weinig gedaan mocht worden en we hebben die dan ook, in samenwerking met Van den Berg Architecten, zo veel mogelijk in tact gelaten. De gebrandschilderde ramen zijn behouden gebleven, alleen omgedraaid en in dubbelglas geplaatst waardoor ze beschermd zijn tegen weersinvloeden. Vervolgens zijn hier nieuwe ramen en kozijnen naast geplaatst om het gebouw als appartementengebouw te laten voldoen aan de nieuwbouweisen. Voldoen aan de nieuwbouweisen betekent uiteraard ook dat alle appartementen gasloos zijn.

Vertaalslag naar digitale wereld

Met de data in onderstaande visualisatie, gemaakt door Ingenieursbureau Groothedde, kon Van den Berg Architecten een correct en maatvast 3D model opstellen van de bestaande situatie en werd de optimale vertaalslag van bestaande bouw naar de digitale wereld gefaciliteerd.

 

Nieuwsberichten

20-06-2024 Religieus vastgoed transformeren: onze inzichten en aanpak
22-12-2022 Eerste steen opnieuw onthuld bij oplevering transformatie kerk Heumen
03-10-2022 Circulariteit en hergebruik onderdeel van transformatie kerk Heumen
20-06-2022 Veel belangstelling en interessante verhalen tijdens Dag van de Bouw
09-06-2022 Zaterdag 18 juni Dag van de Bouw: Kerk Heumen open
05-05-2022 Zoektocht naar waardige herbestemming kerk volbracht
31-01-2022 Kerk Heumen transformeert naar appartementengebouw

 

Architect
  • Van den Berg Architecten
Branches
  • Wonen
Opdrachtgever
  • Eigen ontwikkeling
Overige partijen
  • Ventimon Technische Installatiebedrijven
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Transformatie