Kerk Heumen transformeert naar appartementengebouw

Kerk Heumen transformeert naar appartementengebouw

Parochie De Twaalf Apostelen uit Heumen heeft haar kerk, de H. Georgius Kerk, verkocht aan Giesbers. Wij gaan er, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie van het gebouw, huurappartementen voor senioren en starters ontwikkelen en realiseren.

Eind december vond de levering van de H. Georgius Kerk in Heumen plaats, waarmee het eigendom via Giesbers is overgegaan op Van Praag Goed Exploitatie en Projectontwikkeling.

70 jaar geleden door Giesbers gebouwd

Leuk detail is dat Giesbers de H. Georgius Kerk 70 jaar geleden ook gebouwd heeft. De transformatie van deze kerk naar appartementen zou je dus kunnen zien als een ultieme vorm van circulariteit. Aangezien het kerkgebouw een belangrijke plek inneemt in de gemeenschap van Heumen hebben we samen met omwonenden, parochianen en andere belanghebbenden een participatieproces doorlopen om iedereen in de herontwikkeling mee te nemen. Want bouwen voor de buurt is communiceren met de buurt vinden wij. Belangrijk onderdeel van dit proces was om de functie van het dorpsplein te behouden en een goede invulling te geven aan de herinrichting ervan.

Splitsing kerk en parochie

Giesbers Servicebouw heeft ervoor gezorgd dat de kerk en de parochie (die bewoond is) van elkaar ‘losgekoppeld’ konden worden. Hiervoor zijn zowel bouwkundige aanpassingen gedaan, zoals het daadwerkelijk scheiden van de twee functies en het borgen van de brandwerendheid, als installatietechnische aanpassingen.

Behoud van karakter

De kerk blijft na de transformatie qua aanzien zijn karakter behouden en daarmee onderdeel van ‘het dorpse weefsel’. In het huidige kerkgebouw komen 17 appartementen; negen seniorenappartementen op de begane grond en acht 2-laags startersappartementen op de verdieping. De appartementen worden in het middensegment aangeboden.

De omgevingsvergunning is onherroepelijk, het inrichten van de bouwplaats is klaar en inmiddels zijn we begonnen met asbestsanering en het sloopwerk.