Religieus vastgoed transformeren: onze inzichten en aanpak

Religieus vastgoed transformeren: onze inzichten en aanpak

In 2022 hebben wij de voormalige H. Georgius Kerk in Heumen getransformeerd naar moderne appartementen voor starters en senioren, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie van het gebouw. Het behoud van de beeldbepalende elementen was een essentieel uitgangspunt, maar tegelijkertijd wilden we ook het (woon)comfort en de energie-efficiëntie verbeteren. Ook circulariteit en hergebruik waren een belangrijk onderdeel.

Over deze transformatie en wat daarbij kwam kijken hebben collega’s Mike Dibbets en Paul van Doorn gisteren, samen met Marnix van Esch van Van den Berg Architecten, een presentatie gegeven aan de Adviescommissie Omgevingskwaliteit (voorheen monumentencommissie) van Werkorganisatie Druten Wijchen en aan wethouder Twan van Bronkhorst van gemeente Wijchen. Wij hebben de mogelijkheden en bijbehorende werkwijze van de transformatie van religieus vastgoed voor hen inzichtelijk gemaakt. Het unieke karakter en het proces van deze transformatie in Heumen, de gevoerde gesprekken met onder meer de buurt en andere belanghebbenden (participatieproces) én het uiteindelijke resultaat spraken de commissieleden en wethouder zeer aan. Zij nemen de verkregen inzichten mee in hun Kerkenvisie.

Wil jij ook eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden van de transformatie van religieus vastgoed naar een nieuwe bestemming? Dan kun je contact opnemen met Paul van Doorn via pvandoorn@giesberswijchen.nl of Mike Dibbets via mdibbets@giesberswijchen.nl

Meer informatie over de transformatie van de voormalige H. Georgius Kerk is te lezen via deze link.