18 juni Dag van de Bouw: Kerk Heumen open

18 juni Dag van de Bouw: Kerk Heumen open

Kom zaterdag 18 juni, de Dag van de Bouw, naar de voormalige H. Georgius Kerk in Heumen en zie met eigen ogen hoe we dit voormalige kerkgebouw – met respect voor de historie en oorspronkelijke functie van het gebouw – transformeren naar 17 appartementen voor starters en senioren. Tussen 10.00 en 13.00 uur zetten we de deuren open en vertellen medewerkers van Giesbers belangstellenden graag meer over deze transformatie.

Bij de zoektocht naar een waardige herbestemming van de kerk zette het parochiebestuur in op de gedachte “de kerk terug te willen geven” aan de parochianen c.q. de inwoners van Heumen. En dat gaat gebeuren; in de kerk komen 17 appartementen die verhuurd gaan worden door Van Praag Goed Exploitatie en Projectontwikkeling. Leuk detail is dat Giesbers de kerk 70 jaar geleden ook gebouwd heeft. De transformatie van deze kerk naar appartementen zou je dus kunnen zien als een ultieme vorm van circulariteit.

Belanghebbenden meegenomen in herontwikkeling

In de voormalige H. Georgius Kerk komen 9 seniorenwoningen op de begane grond en op een te bouwen 1ste en 2e etage 8 woningen voor starters. Aangezien het kerkgebouw een belangrijke plek inneemt in de gemeenschap van Heumen hebben we samen met omwonenden, parochianen en andere belanghebbenden een participatieproces doorlopen om iedereen in de herontwikkeling mee te nemen.

Beeldbepalend gebouw

Het kerkgebouw is een beeldbepalend gebouw waar aan de voorgevel weinig gedaan mocht worden en we hebben die dan ook, in samenwerking met Van den Berg Architecten, zo veel mogelijk in tact gelaten. De gebrandschilderde ramen blijven behouden, alleen omgedraaid en in dubbelglas geplaatst waardoor het beschermd is tegen weersinvloeden. Vervolgens worden hier nieuwe ramen en kozijnen naast geplaatst om het gebouw als appartementengebouw te laten voldoen aan de nieuwbouweisen. Voldoen aan deze eisen betekent uiteraard ook dat alle appartementen gasloos worden. Daarnaast zijn veel waardevolle elementen bewaard gebleven door ze een nieuwe bestemming te geven.

Benieuwd naar de werkzaamheden?

Benieuwd naar de werkzaamheden en hoe het er straks uit komt te zien? Kom dan naar onze Open Dag tijdens de landelijke Dag van de Bouw! Je bent van harte welkom!

H. Georgius Kerk
Dorpstraat 32
6582 AN Heumen
Zaterdag 18 juni, Dag van de Bouw
Deuren open tussen 10.00 en 13.00 uur