Morgenstond

Nul-op-de-Meter is hier de norm

Het gebied Geerpark in Vlijmen is bijna helemaal ontwikkeld en bewoond, op een laatste stukje na. Daar komt binnenkort Morgenstond; een wijk met 18 twee-onder-een-kap woningen, 6 levensloopbestendige woningen en een vrijstaande woning. Nul-op-de-Meter is hier de norm; het netto energiegebruik wordt tot nagenoeg nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Ook is er veel aandacht voor klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen.

Hoge duurzaamheidsambities

Geerpark kenmerkt zich door hoge duurzaamheidsambities. Het bestemmingsplan van deze gebiedsontwikkeling dateert uit 2013 en zette destijds een vooruitstrevend en vernieuwend denkbeeld van woningbouwopgaven neer. In totaal zijn er in Geerpark straks 800 Nul-op-de-Meterwoningen gebouwd met elk een waterberging op eigen terrein. Het resterende regenwater wordt opgevangen en afgevoerd via de Waterslinger die door het gebied kronkelt. Deze natuurlijke klimaatregelaar versterkt de biodiversiteit in het gebied en zorgt voor droge voeten. Een fijne plek waar je lekker kunt banjeren en in de winter schaatsen. Tot aan je eigen voordeur.

De natuur kan hier vrijelijk zijn gang gaan. De erfafscheidingen naar het openbaar gebied worden natuurlijk vormgegeven, openbare parkeerplaatsen en opritten worden zo aangelegd dat ze waterdoorlatend zijn en in de gevels van de woningen worden ingemetselde nestkasten voor vogels geplaatst. Het centrale park in het midden van het plangebied is met zijn wandelpaden en picknickbanken, grasveldjes en speelvoorzieningen een uitnodigende ontmoetingsplek voor de hele wijk.

Wat betekent Nul-op-de-Meter (NOM)?

Alle woningen in Geerpark en dus ook Morgenstond zijn Nul-op-de-Meter wat betekent dat het totale energieverbruik per woning bij een gemiddeld verbruik op ongeveer nul uitkomt. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee, want qua energieverbruik betalen de bewoners straks dus (vrijwel) niets. Wat de installaties in de woning en de huishoudelijke apparatuur aan energie gebruiken, wordt in principe door eigen zonnepanelen op het dak opgewekt. Verder hebben deze NOM-woningen een zeer hoogwaardige isolatie en energiezuinige installaties. Een warmtepomp zorgt voor vloerverwarming op de begane grond, eerste verdieping en zolder. En er vindt slimme warmteterugwinning uit ventilatie plaats.

De uitwerking van de woningen is gebaseerd op Dit is wonen, ons woonconcept dat verder gaat dan een conceptwoning. Meer weten over wonen in Morgenstond? Kijk dan hier.

Nieuws

06-06-2024 Kijkdag Nul-op-de-Meter wijk Morgenstond
08-02-2024 Viering start bouw met kopers NOM-woningen Morgenstond
30-01-2024 Groene samenwerking Yuverta-studenten en Giesbers
09-11-2023 Omgevingsvergunning voor duurzame woningen Morgenstond

Architect
  • FAAM Architects
Branches
  • Wonen
Opdrachtgever
  • Kalliste Woningbouwontwikkeling
Projectfase
  • In uitvoering
Expertise
  • Nieuwbouw
  • Gebiedsontwikkeling