Viering start bouw met kopers NOM-woningen Morgenstond

Viering start bouw met kopers NOM-woningen Morgenstond in Vlijmen

Samen met de kopers van de 25 woningen van Morgenstond in Vlijmen hebben we gisteren de start bouw gevierd. Nul-op-de-Meter wordt hier de norm; het netto energiegebruik wordt tot nagenoeg nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Ook is er veel aandacht voor klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen.

De nieuwe wijk Morgenstond komt in het gebied Geerpark in Vlijmen, op het laatste stukje dat nog niet ontwikkeld en bewoond is. Een ontwikkeling in samenwerking met Kalliste Woningbouwontwikkeling; 18 twee-onder-een-kap woningen, 6 levensloopbestendige woningen en 1 vrijstaande woning. Het ontwerp is van FAAM Architects.

Feestje met de kopers

Na de officiële woordjes van wethouder Johan Meesters van gemeente Heusden, Sander Aalpol namens Kalliste en John de Beijer namens Giesbers heeft de wethouder een capsule met daarin een boodschap ingegraven op het terrein. Dit werd feestelijk afgesloten met een confettikanonsalvo en champagne. Daarna was het de beurt aan alle kopers om een capsule met hun eigen boodschap in te graven op het perceel van hun toekomstige woning. En volgde er nog een gezellig moment waarin de kopers hun buren leerden kennen en konden napraten met elkaar en vragen stellen aan de collega’s van ons projectteam.

Hoge duurzaamheidsambities

Geerpark kenmerkt zich door hoge duurzaamheidsambities. Het bestemmingsplan van deze gebiedsontwikkeling dateert uit 2013 en zette destijds een vooruitstrevend en vernieuwend denkbeeld van woningbouwopgaven neer. Alle woningen in Geerpark en dus ook Morgenstond zijn Nul-op-de-Meter (NOM) wat betekent dat het totale energieverbruik per woning bij een gemiddeld verbruik op ongeveer nul uitkomt. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee, want qua energieverbruik betalen de bewoners straks dus (vrijwel) niets. Wat de installaties in de woning en de huishoudelijke apparatuur aan energie gebruiken, wordt in principe door eigen zonnepanelen op het dak opgewekt. Verder hebben deze NOM-woningen een zeer hoogwaardige isolatie en energiezuinige installaties.

Dit is wonen

De uitwerking van de woningen is gebaseerd op Dit is wonen, ons woonconcept dat verder gaat dan een conceptwoning waarbij de kopers de mogelijkheid tot individuele opties hadden. Onze kopersbegeleider heeft hen daarbij geadviseerd en geholpen. Naar verwachting worden de eerste woningen aan het einde van dit jaar opgeleverd, de laatste in het eerste kwartaal van 2025.