Straatnaam Heeren van Werkhoven onthuld

Straatnaam Heeren van Werkhoven onthuld

Samen met een van de voormalige eigenaren ofwel ‘heeren’ van het terrein in Werkhoven Johan van Impelen, woningcorporatie Portaal, Kalliste Woningbouwontwikkeling vierden onze collega’s gisteren het hoogste punt van woningbouwproject Heeren van Werkhoven.

Straat vernoemd naar Werkhovense

Eregasten waren Sander Reede en zijn moeder. Zij onthulden het bord met de nieuwe straatnaam: Maria van Eckstraat. Maria was de oma van Sander, zijn moeder haar dochter. Maria van Eck kwam in 1888 blind ter wereld en bespeelde ruim 22 jaar het orgel van de Stevenskerk in Werkhoven. Johan van Impelen, ook dorpshistoricus en lid van de straatnaamcommissie van Werkhoven, droeg de naam voor nadat hij benaderd werd door Sander. Deze is trots dat de nieuwe straat naar zijn oma vernoemd is.

Na het officiële moment konden alle genodigden een kijkje nemen in de woningen en appartementen van fase 1 en 2. Mooi om te zien hoe een voormalige bedrijfslocatie in het centrum plaatsmaakt voor een nieuw thuis voor zoveel huishoudens.  

Bedrijfslocatie wordt woonwijk

Samen met Kalliste Woningbouwontwikkeling en Wolfs Architecten heeft Giesbers een plan ontwikkeld voor in totaal 20 grondgebonden eengezinswoningen en 9 sociale huurappartementen, Heeren van Werkhoven. In het karakteristieke centrum van Werkhoven, nabij de brink op de voormalige bedrijfslocatie van het Loonwerkersbedrijf Van Impelen.

Loodsen circulair gesloopt

Een van de loodsen die op dit terrein stond, is begin vorig jaar circulair gesloopt door onze partner Hooijer Renkum. Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de materialen of grondstoffen die vrijkomen in andere projecten weer hoogwaardig kunnen worden gebruikt. Zo werken we als bouwsector samen toe naar een circulaire economie.

Alle onderdelen van de loods in Werkhoven, behalve de fundering, zijn gedemonteerd, genummerd, gesorteerd en afgevoerd. Een mooi voorbeeld van hergebruik, want de complete loods wordt elders in zijn geheel weer opgebouwd. En zo worden de materialen uit de loods dus ‘geoogst’ in plaats van dat de loods ‘gewoon’ gesloopt wordt en waardevolle materialen verloren gaan. Hergebruik van deze materialen was voor ons uitgangspunt bij dit project en wij zijn dan ook op zoek gegaan naar een partner die dit samen met ons kon doen.

Actief betrekken van omwonenden bij planvorming

Herontwikkeling van binnenstedelijke locaties brengt extra uitdagingen met zich mee. Door het actief en vooraf betrekken van alle omwonenden bij de planvorming aan de hand van de omgevingsdialoog, hebben we er samen voor gezorgd dat het plan zo goed mogelijk binnen de bestaande omgeving is ingepast.