Circulair gesloopte loods Werkhoven maakt plaats voor woningbouw

Circulair gesloopte loods Werkhoven maakt plaats voor woningbouw

De voorbereidingen voor de bouw van Heeren van Werkhoven, in het karakteristieke centrum van Werkhoven, zijn in volle gang. Hier komen – op een voormalige bedrijfslocatie – 20 grondgebonden eengezinswoningen en 9 sociale huurappartementen. Afgelopen periode is de bestaande loods op dit terrein circulair gesloopt door onze partner Hooijer Renkum om plaats te maken voor woningbouw.

Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de materialen of grondstoffen die vrijkomen in andere projecten weer hoogwaardig kunnen worden gebruikt. Zo werken we als bouwsector samen toe naar een circulaire economie.

Hergebruik van complete loods

Alle onderdelen van de loods in Werkhoven, behalve de fundering, zijn gedemonteerd, genummerd, gesorteerd en afgevoerd. Een mooi voorbeeld van hergebruik, want de complete loods wordt elders in zijn geheel weer opgebouwd. En zo worden de materialen uit de loods dus ‘geoogst’ in plaats van dat de loods ‘gewoon’ gesloopt wordt en waardevolle materialen verloren gaan. Hergebruik van deze materialen was voor ons uitgangspunt bij dit project en wij zijn dan ook op zoek gegaan naar een partner die dit samen met ons kon doen.

Naast de sloop zijn wij verantwoordelijk voor de sanering en het bouw- en woonrijp maken inclusief omgevingsmanagement. Volgende week starten we met de eerste proefsleuven voor het archeologisch onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van het bouw- en woonrijp maken van de grond. Als al deze fases zijn afgerond kunnen we in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen met de bouw. Het plan voor de Heeren van Werkhoven hebben we samen met Kalliste Woningbouwontwikkeling en Wolfs Architecten ontwikkeld.