De Groene Afslag en Giesbers gaan een circulair icoon bouwen waar de toekomst bedacht wordt

De Groene Afslag en Giesbers gaan een circulair icoon bouwen waar de toekomst bedacht wordt

Er komt een nieuwe Groene Afslag! De duurzame en creatieve ontmoetingsplek in het hart van het Goois Natuurreservaat, onderaan afslag 8 van de A1, gaat verhuizen. Aangezien het tijdelijk gehuisvest is in een slooppand, heeft De Groene Afslag haar oog laten vallen op een oud militair opleidingsgebouw op hetzelfde terrein, van de voormalige legerbasis Crailo, de Spiegelhorst. Het pand staat echter al 25 jaar leeg en moet dus grondig gerenoveerd, getransformeerd en deels vernieuwd worden. De Groene Afslag zocht voor deze bijzondere bouwopgave een minstens zo bijzondere bouwpartij die invulling geeft aan de definitieve planvorming en de realisatie van deze circulaire opgave. En die vonden ze in Giesbers.

Tijdens een teambuilding met bouwteampartners RAU, D/DOCK, Oomen Ontwerpt, Studio Mette Design, SDR Elektrotechniek, A. de Jong Groep en Ingenieursburo Linssen werd onze samenwerking beklonken door het op ludieke wijze zetten van de handtekeningen. Op een kleurrijke, niet perfecte spiegel, onder de titel: Samen bouwen aan de Spiegel(horst). Wij gaan weer (dag)licht brengen in dit leegstaande pand, waarbij ‘mooi slopen en kunstig herstellen’ het uitgangspunt is.

Laten zien dat het anders kan

Met de samenwerking tussen De Groene Afslag en Giesbers laten we zien dat het anders kan. Onze bereidheid het anders te willen doen levert een nieuwe Groene Afslag op, een plek van verandering. Die we een voorbeeld laten zijn van anders eten en drinken, anders wonen en bouwen, anders met elkaar omgaan en zakendoen.

“We proberen mensen in overdrachtelijke zin de groene afslag te laten nemen. Ongelooflijk veel mensen en bedrijven willen wel veranderen, voelen dat het moet, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen en daar willen wij ze mee gaan helpen. En het leuke is dat Giesbers ons gaat helpen om dat bijzondere pand te gaan creëren en dat moet echt een circulair icoon worden. Een voorbeeld van hoe de toch wel ietwat conservatieve bouwwereld het anders kan gaan doen.” – Lucas Mol, aanjager van De Groene Afslag

Bouwen aan de nieuwe economie

De Groene Afslag is een bijzonder en jong project dat afgelopen Valentijnsdag haar vijfde verjaardag vierde. Door een combinatie van creativiteit en humor die aandacht vraagt voor duurzaamheid en circulariteit is het een one-of-a-kind locatie geworden. Een café-restaurant, een vijftien alles-is-anders-dan-anders-vergaderzalen, kantoren voor circulaire koplopers, de AltijdWerkplaats, een biologische markt en nog veel meer inspirerende initiatieven. Momenteel is het gevestigd in een oude slaapzalenbarak, ooit van soldaten maar tot zes jaar geleden een AZC. Een pleisterplaats voor de wereld van morgen, want bedrijven en instellingen komen er nadenken over het toekomstbestendig maken. Niet zozeer van hun pand, maar vooral van hun strategie en bedrijfsvoering. Dus in overdrachtelijke zin de groene afslag nemen. De Groene Afslag bouwt zo aan de nieuwe economie. Niet louter door er oeverloos over te praten, maar ook gewoon door het te gaan doen.

Toonbeeld van circulair bouwen

De nieuwe Groene Afslag gaat een circulair icoon worden, het kloppend hart van het nieuwe, duurzame buurtschap Crailo. Niet alleen in de bouw en verbouw – met waar mogelijk product-as-a-service en alternatieve energiebronnen – maar ook in de ketensamenwerking van ontwerp tot realisatie en exploitatie/onderhoud. DGA wil een voorbeeld voor de branche worden, een toonbeeld van circulair bouwen. En bij voorkeur ook een toonzaal, waar de hele bouwbranche en iedereen die het verder horen wil meegenomen wordt naar de toekomst in bouwen.

Een plek van verandering waar de toekomst bedacht wordt

Op het 45 hectare grote terrein Crailo verrijst de komende jaren een nieuwe, duurzame wijk met ongeveer 600 woningen en circa 5 hectare bedrijvigheid. De Spiegelhorst wordt het nieuwe thuis van De nieuwe Groene Afslag met daarbij 30 hotelkamers en sociale woningbouw. Waar vroeger soldaten werden onderwezen in het bommen maken en dan weer demonteren gaat De nieuwe Groene Afslag er ammunitie produceren voor de nieuwe economie.

Renovatie en transformatie: harmonie tussen gebouw en natuur

Voordat het zover is, gaat Giesbers De Spiegelhorst grondig renoveren en deels vernieuwen, met als uitgangspunt dat er harmonie tussen het gebouw en de natuur moet zijn. We gaan het pand transformeren naar een eyecatcher op het terrein en een dynamische spil in de nieuwe wijk. Het staat op een prominente plek, wat betekent dat het aan alle kanten zichtbaar is en dus herkenbaar en aantrekkelijk moet zijn. Het gebouw is één geheel, maar bestaat duidelijk uit drie verschillende zones die elk een eigen invulling krijgen.

Mooi slopen (oogsten) en kunstig herstellen

Het streven is een project dat circulair en duurzaam is en het uitgangspunt is dan ook om te ontwerpen met wat er is. Mooi te ‘slopen’ (oogsten) en kunstig te herstellen. Alles in, aan en rond De huidige Groene Afslag is ook gemaakt van ‘materialen met ervaring’. Vaak van spullen waar men geen nieuw leven meer in zag en wilde weggooien. Ook als je binnenkomt is bijna alles anders dan bij gangbare vergaderlocaties. Het is een kakofonie van kunst, kleur en lol. Mensen lopen er vaak rond alsof het een museum is. En dat is het eigenlijk ook, alleen dan weer anders dan bij de reguliere musea. Je mag bijvoorbeeld overal met je vingers aan zitten.

Met het team hebben we in De Spiegelhorst ruimte voor ruimte bekeken wat er aanwezig is. Van de systeemplafondplaten, het ophangsysteem, de wandcontactdozen en deuren tot de radiatoren, muurleuningen, verlichting, het hang- en sluitwerk, trappen, balustrades etc. Alles is geïnventariseerd en gewogen; wat behouden we, wat oogsten we voor hergebruik en waar moeten we echt afscheid van nemen. Wat in elk geval allemaal bewaard blijft zijn referenties uit het militaire verleden van De Spiegelhorst.

Planning

De start van onze werkzaamheden staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar. We gaan dan de materialen die hergebruikt worden ‘oogsten’ en dat wat geen nieuwe bestemming kan krijgen verwijderen en gesplitst afvoeren. Dit zal zo minimaal mogelijk zijn. Daarna beginnen we aan de transformatie van De Spiegelhorst. Een mooie uitdaging waar we ontzettend veel zin in hebben! Naar verwachting kan De nieuwe Groene Afslag in het tweede kwartaal van 2025 haar deuren opengooien. En een ‘talk of the country’ inspiratielocatie en gemeenschappelijk ‘speelplein’ zijn voor iedereen die inziet dat we linksom of rechtsom, een aantal dingen zullen moeten veranderen in onze levens.