De Groene Afslag

Circulair icoon waar de toekomst bedacht wordt

De Groene Afslag is een duurzame en creatieve ontmoetingsplek in het hart van het Goois Natuurreservaat, onderaan afslag 8 van de A1. Een café-restaurant, een vijftien alles-is-anders-dan-anders-vergaderzalen, kantoren voor circulaire koplopers, de AltijdWerkplaats, een biologische markt en nog veel meer inspirerende initiatieven. Aangezien het tijdelijk gehuisvest is in een slooppand, heeft De Groene Afslag haar oog laten vallen op een oud militair opleidingsgebouw op hetzelfde terrein, van de voormalige legerbasis Crailo, de Spiegelhorst. Het pand staat echter al 25 jaar leeg en moet dus grondig gerenoveerd, getransformeerd en deels vernieuwd worden. De Groene Afslag zocht voor deze bijzondere bouwopgave een minstens zo bijzondere bouwpartij die kon helpen bij de definitieve planvorming en de realisatie. En die vonden ze in Giesbers.

Tijdens een teambuilding met bouwteampartners RAU, D/DOCK, Oomen Ontwerpt, Studio Mette Design, SDR Elektrotechniek, A. de Jong Groep en Ingenieursburo Linssen is onze samenwerking beklonken met het op ludieke wijze zetten van de handtekeningen. Op een kleurrijke, niet perfecte spiegel, onder de titel: Samen bouwen aan de Spiegel(horst). Wij gaan weer (dag)licht brengen in dit leegstaande pand, waarbij ‘mooi slopen en kunstig herstellen’ het uitgangspunt wordt.

Laten zien dat het anders kan

Met de samenwerking tussen De Groene Afslag en Giesbers laten we zien dat het anders kan. Onze bereidheid het anders te willen doen levert een nieuwe Groene Afslag op, een plek van verandering. Die we een voorbeeld laten zijn van anders eten en drinken, anders wonen en bouwen, anders met elkaar omgaan en zakendoen.

“We proberen mensen in overdrachtelijke zin de groene afslag te laten nemen. Ongelooflijk veel mensen en bedrijven willen wel veranderen, voelen dat het moet, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen en daar willen wij ze mee gaan helpen. En het leuke is dat Giesbers ons gaat helpen om dat bijzondere pand te gaan creëren en dat moet echt een circulair icoon worden. Een voorbeeld van hoe de toch wel ietwat conservatieve bouwwereld het anders kan gaan doen.” – Lucas Mol, aanjager van De Groene Afslag

Bouwen aan de nieuwe economie

De Groene Afslag is een bijzonder en jong project dat afgelopen Valentijnsdag haar 5e verjaardag vierde. Door een combinatie van creativiteit en humor die aandacht vraagt voor duurzaamheid en circulariteit is het een one-of-a-kind locatie geworden. Momenteel is het gevestigd in een oude slaapzalenbarak, ooit van soldaten maar tot zes jaar geleden een AZC. Een pleisterplaats voor de wereld van morgen, want bedrijven en instellingen komen er nadenken over het toekomstbestendig maken. Niet zozeer van hun pand, maar vooral van hun strategie en bedrijfsvoering. Dus in overdrachtelijke zin de groene afslag nemen. De Groene Afslag bouwt zo aan de nieuwe economie. Niet louter door er oeverloos over te praten, maar ook gewoon door het te gaan doen.

Toonbeeld van circulair bouwen

De nieuwe Groene Afslag gaat een circulair icoon worden, het kloppend hart van het nieuwe, duurzame buurtschap Crailo. Niet alleen in de bouw en verbouw – met waar mogelijk product-as-a-service en alternatieve energiebronnen – maar ook in de ketensamenwerking van ontwerp tot realisatie en exploitatie/onderhoud. DGA wil een voorbeeld voor de branche worden, een toonbeeld van circulair bouwen. En bij voorkeur ook een toonzaal, waar de hele bouwbranche en iedereen die het verder horen wil meegenomen wordt naar de toekomst in bouwen.

Een plek van verandering waar de toekomst bedacht wordt

Op het 45 hectare grote terrein Crailo verrijst de komende jaren een nieuwe, duurzame wijk met ongeveer 600 woningen en circa 5 hectare bedrijvigheid. De Spiegelhorst wordt het nieuwe thuis van De nieuwe Groene Afslag. Waar vroeger soldaten werden onderwezen in het bommen maken en dan weer demonteren gaat De nieuwe Groene Afslag er ammunitie produceren voor de nieuwe economie.

Voordat het zover is, gaan wij De Spiegelhorst grondig renoveren en deels vernieuwen, met als uitgangspunt dat er harmonie tussen het gebouw en de natuur moet zijn. We gaan het pand transformeren naar een eyecatcher op het terrein en een dynamische spil in de nieuwe wijk. Het staat op een prominente plek, wat betekent dat het aan alle kanten zichtbaar is en dus herkenbaar en aantrekkelijk moet zijn. Het gebouw is één geheel, maar bestaat duidelijk uit drie verschillende zones die elk een eigen invulling krijgen:

 1. In het oostelijke deel komt het concept van De Groene Afslag zoals iedereen het nu kent. Het wordt een plek van verandering, een podium waar mensen (en bedrijven) die het beste voor hebben met de planeet en al haar bewoners komen om elkaar, maar het liefst zo veel mogelijk anderen, te inspireren, te motiveren en te activeren; een circulaire hotspot. Hier is het uitgangspunt: superslimme transformatie van het bestaande met zoveel mogelijk hergebruik en optimaal toevoegen van daglicht.
 2. In de middenzone bouwen we een hotel met ongeveer 30 kamers, ‘Hotel de Groene Wasstraat’. De gewenste doelgroep voor dit bijzondere hotel zijn managementteams die een (werk)week boeken voor een transformerend verblijf. Daartoe is rond de Groene Afslag een ‘groene schil’ van kennispartners gebouwd waardoor het geheel uit kan groeien tot de circulaire ontmoetingsplek van de regio waar de School for Change is begonnen.
 3. In het westelijke (nieuwbouw)deel komt sociale woningbouw.

Mooi slopen (oogsten) en kunstig herstellen

Het streven is een project dat circulair en duurzaam is en het uitgangspunt is dan ook om te ontwerpen met wat er is. Mooi te ‘slopen’ (oogsten) en kunstig te herstellen. Alles in, aan en rond De huidige Groene Afslag is ook gemaakt van ‘materialen met ervaring’. Vaak van spullen waar men geen nieuw leven meer in zag en wilde weggooien. Ook als je binnenkomt is bijna alles anders dan bij gangbare vergaderlocaties. Het is een kakofonie van kunst, kleur en lol. Mensen lopen er vaak rond alsof het een museum is. En dat is het eigenlijk ook, alleen dan weer anders dan bij de reguliere musea. Je mag bijvoorbeeld overal met je vingers aan zitten.

Met het team hebben we in De Spiegelhorst ruimte voor ruimte bekeken wat er aanwezig is. Van de systeemplafondplaten, het ophangsysteem, de wandcontactdozen en deuren tot de radiatoren, muurleuningen, verlichting, het hang- en sluitwerk, trappen, balustrades etc. Alles is geïnventariseerd en gewogen; wat behouden we, wat oogsten we voor hergebruik en waar moeten we echt afscheid van nemen. Wat in elk geval allemaal bewaard wordt zijn referenties uit het militaire verleden van De Spiegelhorst.

Planning

De start van onze werkzaamheden staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar. We gaan dan de materialen die hergebruikt worden ‘oogsten’ en dat wat geen nieuwe bestemming kan krijgen verwijderen en gesplitst afvoeren. Dit zal zo minimaal mogelijk zijn. Daarna beginnen we aan de transformatie van De Spiegelhorst. Een mooie uitdaging waar we ontzettend veel zin in hebben! Naar verwachting kan De nieuwe Groene Afslag in het tweede kwartaal van 2025 haar deuren opengooien. En een ‘talk of the country’ inspiratielocatie en gemeenschappelijk ‘speelplein’ zijn voor iedereen die inziet dat we linksom of rechtsom, een aantal dingen zullen moeten veranderen in onze levens.

“Ik heb me ooit voorgenomen dat ik alleen nog maar wil werken met leuke mensen met wie ik lol kan hebben en dat zijn jullie. Dat was eigenlijk vanaf handshake 1 al duidelijk. En dat merken we nog steeds. Het team dat nu op De Groene Afslag zit denkt zo vooruit en denkt zo mee dat ik echt met plezier naar onze overleggen uitkijk.” – Lucas Mol, aanjager van De Groene Afslag

One-of-a-kind locatie

Op de tweede foto hieronder het pand van De Spiegelhorst dat getransformeerd wordt naar het thuis van De (nieuwe) Groene Afslag. De andere foto’s laten De Groene Afslag zien zoals iedereen het nu kent. Dezelfde kleurrijke sfeer waar niet alles perfect hoeft te zijn en waar kunst, creativiteit en humor aandacht vragen voor duurzaamheid en circulariteit, komt terug in het nieuwe pand.

Nieuws

22-02-2024 De Groene Afslag en Giesbers gaan een circulair icoon bouwen waar de toekomst bedacht wordt

Architect
 • RAU
Opdrachtgever
 • De Groene Stenen
Oplevering
 • 2025
Projectfase
 • In voorbereiding
Expertise
 • Nieuwbouw
 • Transformatie
 • Renovatie
Start
 • 2024