Circulariteit en hergebruik onderdeel van transformatie Kerk Heumen

Circulariteit en hergebruik onderdeel van transformatie Kerk Heumen

De transformatie van de H. Georgius Kerk in Heumen naar een appartementengebouw, met respect voor de historie en oorspronkelijke functie, is in volle gang. Na een drukbezochte Dag van de Bouw in juni – toen de kerk van binnen nog één grote ruimte was en alleen de contouren van enkele appartementen zichtbaar – zijn we bezig met de laatste binnenwanden en het aanbrengen van de cementdekvloer. Deze week beginnen de stukadoors en tegelzetters met de afwerking.

Behoud van aanzicht en dorpsfunctie

Het was voor de gemeente en de inwoners van Heumen van groot belang dat de kerk als beeldbepalend element aan het dorpsplein blijft bestaan. En dat gebeurt ook. Een andere wens was dat het plein zijn dorpsfunctie blijft behouden en niet verandert in een afgesloten parkeerplaats voor de bewoners van de appartementen. In overleg is er een aantal extra parkeerplaatsen voor bewoners gecreëerd en behoudt het plein zijn functie voor dorpsactiviteiten.

Begrip door haalbaar plan voor alle doelgroepen

We hebben de parochie uiteindelijk door het hele proces heen geholpen tot een voor alle doelgroepen haalbaar plan dat tot tevredenheid stemt. Wij zijn, samen met onze partners, al die tijd het behoud van de kerk en de functie van het plein centraal blijven stellen. Zo hebben we met het parochiebestuur sociale cohesie gecreëerd en de oorspronkelijke weerstand bij de inwoners om weten te buigen naar meer begrip voor de beslissing om de kerk een nieuwe bestemming te geven. Met een waardige herbestemming als resultaat.

Circulariteit en hergebruik

Leuk detail is dat wij de eerste steen, geplaatst in de kerk ten tijde van de bouw van de kerk ruim 70 jaar geleden – ook door Giesbers – gaan verplaatsen naar de voorgevel. Daar wordt de steen opnieuw ingemetseld zodat deze voor altijd en iedereen zichtbaar blijft nu het gebouw niet meer openbaar toegankelijk is. De steen bevat een koker waarin naast de oorkonde uit 1951 en ‘oude’ bouwtekeningen ook de nieuwe tekeningen gestopt worden.

In de vloer is betere isolatie gekomen dan eigenlijk nodig is, afkomstig uit koelcellen van een relatie van onze ruwbouwpartner Van Kessel. Zo goed als nieuw, maar aangezien deze platen dikker waren moest er meer grond afgegraven worden. Deze grond is weer hergebruikt bij de nieuwbouw van verpleeghuis Joachim en Anna op het terrein van De Waalboog, waar juist behoefte aan extra zand was. Mooi voorbeeld van hergebruik van materialen, een belangrijk uitgangspunt bij onze projecten. Een aantal glas-in-loodramen die we niet hergebruiken, hebben we overgedragen aan de Parochie en Stichting Mariakapel voor de nog te bouwen kapel. De ramen die behouden blijven worden omgedraaid en in dubbelglas geplaatst waardoor ze beschermd zijn tegen weersinvloeden.