Verpleeghuis Joachim en Anna

Toekomstbestendig ‘thuis’ in het groen

Het verpleeghuis Joachim en Anna aan de Groesbeekseweg in Nijmegen ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. De huidige panden zijn veelal 50 jaar of ouder en voldoen niet meer aan de wensen van hedendaagse en toekomstige bewoners met toenemende complexe zorgvragen. De toekomstbestendige nieuwbouw wordt landschappelijk ingepast om zo veel mogelijk waarde te creëren en recht te doen aan de groene omgeving.

‘Zo thuis als maar kan’

Afgelopen maanden hebben wij, in nauwe afstemming met onze partners, gewerkt aan een voor de Waalboog passende invulling van ‘zo thuis als maar kan’. Een thuis creëren voor de oudere bewoners en bezoekers van Joachim en Anna. Een vertrouwde, comfortabele en veilige omgeving waar zij prettig kunnen leven, samen met mantelzorgers en familie, zo zelfstandig als mogelijk in een eigen appartement of studio, met voorzieningen die zijn afgestemd op hun levenswijze en met volop ruimte voor beweging en een eigen zinvolle dagbesteding.

Dorpssfeer in groen, glooiend landschap

De nieuwe huisvesting voor de woongroepen is vormgegeven als een verzameling huisjes die met elkaar kleine dorpjes in het landschap vormen. Geen institutionele vormgeving van een ‘tehuis’ dus, maar een herkenbaar ‘thuis’ voor iedereen. Geen gangen maar straatjes, geen zaaltjes maar huiskamers, een theehuis en een dorpsplein met een kerk. De nieuwe klimaatneutrale woonomgeving is ontworpen vanuit het idee van een echte dorpssfeer in het groene, glooiende landschap van Nijmegen.

De positionering van de woongroepen in het landschap zorgt ervoor dat bij elke groep zowel prikkelarme als prikkelrijke buitenruimtes zijn. Er zijn verschillende, rolstoeltoegankelijke, routes waarbij de brink en de vallei een centrale rol spelen. De brink is de ontmoetingsplek met onder meer de verbouwde kapel en de brasserie waar bewoners, bezoekers en medewerkers samenkomen. De vallei is een open plek op het terrein, een bloemrijk grasland met diverse routes en een theehuis. Het terrein krijgt een vertrouwde, natuurlijke uitstraling met het prachtige bos, de boomgaarden en de bloemrijke vallei. Er komen verschillende (gesloten, besloten en open) tuinen. Het terrein zelf is omheind met hagen, struweel en bos.

Afwatering

Al het regenwater dat op het terrein valt wordt afgewaterd op het landschap. Hiertoe wordt het landschap heel precies vormgegeven met verlaagde delen (wadi’s) waar het water kan infiltreren. De vallei vormt de grootste wadi op het terrein waarin bij hevige regenval veel water opgevangen kan worden. Bestaande wadi’s functioneren goed op het terrein, water infiltreert goed in de zandbodem.

Planning

Het nieuwbouwtraject duurt enkele jaren. In meerdere fases achter elkaar worden zes zorggebouwen neergezet. Het terrein ondergaat eveneens stap voor stap een metamorfose. Voorafgaand aan fase 1 heeft Giesbers Servicebouw enkele aanpassingen aan de bestaande gebouwen gedaan zodat vervolgens de eerste bouwdelen gesloopt konden worden. Wij zijn nu bezig met de realisatie van de eerste twee nieuwe zorggebouwen, waar een deel van de huidige bewoners dan hun intrek kan nemen. Vervolgens wordt wederom een deel van het bestaande gebouw gesloopt waardoor er ruimte komt om daar een volgend groepje woningen te realiseren. Het hele project loopt tot 2024.

Nieuwsberichten

12-10-2021 Nieuwsbrief 3 Nieuwbouw J&A
09-07-2021 Nieuwsbrief 2 Nieuwbouw J&A
18-01-2021 Vervolgcontract ontwerp & realisatie Joachim en Anna getekend
1-12-2020 Joachim en Anna viert start nieuwbouw met speciale Bouwkrant en taartjes
14-9-2020 Film Joachim & Anna brengt dorpsgevoel groene nieuwbouw over
10-04-2020 Toekomstbestendig thuis voor Joachim en Anna
24-8-2020 Opdracht start nieuwbouw getekend

Architect
  • Buro SBH
Branches
  • Zorg & Welzijn
Opdrachtgever
  • De Waalboog
Oplevering
  • 2024
Overige partijen
  • Unica, Van Aarle De Laat
Projectfase
  • In uitvoering
Expertise
  • Nieuwbouw
  • (Meerjarig) Onderhoud