Woonzorgcentrum Joachim en Anna fase 2: het dak zit er op

Woonzorgcentrum Joachim en Anna fase 2: het dak zit er op

De tweede fase van de nieuwbouw van woonzorgcentrum Joachim en Anna is in volle gang. De twee nieuwe gebouwen – Hazelaar en Esdoorn – hebben hun hoogste punt bereikt. De toekomstige bewoners van deze woon/zorggebouwen van Stichting De Waalboog zijn ouderen met dementie, soms in combinatie met gedragsproblemen. Ook komt hier een observatieafdeling, de afdeling voor herstelzorg en het hospice.

Hazelaar en Esdoorn krijgen dezelfde architectuur als de al in gebruik genomen Wingerd en Magnolia uit fase 1.

Omringd door natuur

Hazelaar bouwen we voor ouderen met dementie en voor mensen met een tijdelijk verblijf (herstelzorg en observatie) en telt vier woongroepen van elk 9 bewoners. Voor ouderen met dementie en voor mensen in de laatste fase van hun leven (hospice) bouwen we Esdoorn dat ruimte krijgt voor drie woongroepen, ook van elk 9 bewoners. De woningen krijgen een ruime, afgeschermde tuin met terrassen, wandelpaden en zitjes. De tuin wordt omringd door natuur met het bos aan de achterzijde en zicht op de groene vallei aan de voorzijde. In het gebouw komt een kas als ‘wintertuin’.

Hoogteverschil in het landschap

Alle bewoners hebben een eigen studio, maar ze kunnen overdag ook de gezelligheid opzoeken in de huiskamers met knusse hoekjes. Of genieten van de rust in de omliggende tuin. Het gebouw bestaat uit twee woonlagen, maar door het hoogteverschil in het landschap kun je de eerste etage aan de kant van het bos via een eigen ingang (op ‘maaiveld’) binnen komen.

Herkenbaar ’thuis’ voor iedereen

De nieuwe huisvesting voor de woongroepen is vormgegeven als een verzameling huisjes die met elkaar kleine dorpjes in het landschap vormen. Geen institutionele vormgeving van een ’tehuis’ dus, maar een herkenbaar ’thuis’ voor iedereen. Geen gangen maar straatjes, geen zaaltjes maar huiskamers, een theehuis en een dorpsplein met een kerk. De nieuwe klimaatneutrale woonomgeving is ontworpen vanuit het idee van een echte dorpssfeer in het groene, glooiende landschap van Nijmegen.

In meerdere fases zes nieuwe woon/zorggebouwen

Woonzorgcentrum Joachim en Anna aan de Groesbeekseweg in Nijmegen ondergaat een ware metamorfose. De toekomstbestendige nieuwbouw voldoet aan de hedendaagse wensen voor ouderen met een complexe zorgvraag. En wordt landschappelijk ingepast om zo veel mogelijk waarde te creëren en recht te doen aan de groene omgeving.

Het nieuwbouwtraject duurt enkele jaren. In meerdere fases achter elkaar zetten we zes woon/zorggebouwen neer. Het terrein ondergaat eveneens stap voor stap een metamorfose. Nog vóór de kerstvakantie willen we Hazelaar en Esdoorn waterdicht krijgen, zodat we ons in het nieuwe jaar kunnen gaan richten op de afbouw. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de bewoners van beide nieuwe gebouwen er in het najaar van 2023 hun intrek nemen.