Eerste bewoners Joachim en Anna verhuizen naar hun nieuwe thuis

Eerste bewoners Joachim en Anna verhuizen naar hun nieuwe thuis

Woonzorgcentrum Joachim en Anna in Nijmegen ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Na een klein jaar bouwen is afgelopen week het eerste nieuwe gebouw, De Wingerd, overgedragen aan Stichting De Waalboog. De Wingerd is inmiddels het nieuwe thuis geworden voor mensen met dementie en gedragsproblemen. Dit gebouw ligt achteraan op het terrein in een rustige, prikkelarme omgeving tegen de bosrand.

In samenwerking optimaal afgestemd op behoeften van bewoners

In goede samenwerking met Unica Building Projects hebben wij hier voor De Waalboog een mooi, klimaatneutraal gebouw ontwikkeld en gerealiseerd. Het totale nieuwbouwtraject duurt enkele jaren. In meerdere fases achter elkaar worden zes toekomstbestendige zorggebouwen neergezet. Het terrein ondergaat eveneens stap voor stap een metamorfose; in samenwerking met Van den Boomen wordt de infra aangelegd en groen aangeplant.

De Wingerd is het eerste gebouw uit de reeks van zes; begin 2022 wordt het tweede gebouw overgedragen – Magnolia – voor mensen met ouderdomsproblemen én psychiatrische problematiek. Beide gebouwen zijn optimaal afgestemd op de behoeften van de bewoners. Begin maart gaat de schop de grond in om de volgende twee gebouwen te realiseren. De fase van het slopen en bouwrijp maken van dit tweede gedeelte van de herontwikkeling is op dit moment in voorbereiding.

Thuiskomen in een herkenbare woonomgeving

Het uitgangspunt voor de nieuwbouw is een thuis creëren voor de oudere bewoners en bezoekers van Joachim en Anna. ‘Zo thuis als maar kan’; een vertrouwde, comfortabele en veilige omgeving waar zij prettig kunnen leven, samen met mantelzorgers en familie. Zo zelfstandig als mogelijk in een eigen appartement of studio, met voorzieningen die zijn afgestemd op hun levenswijze en met volop ruimte voor beweging en een eigen zinvolle dagbesteding. Thuis kunnen komen in een herkenbare woonomgeving, niet in de vorm van een instelling maar van een dorp. Een dorp tussen andere dorpen in het glooiende stuwwallandschap van Nijmegen. De woonomgeving is ontworpen vanuit het idee van een echte dorpssfeer in een groen, glooiend landschap.

Meerjarig onderhoudscontract

Ook afgelopen week tekenden Unica Building Services en Giesbers Servicebouw een onderhoudscontract voor het meerjarig onderhoud van de nieuwbouw, dat zowel de techniek als de bouw betreft.

Feestelijke opening

Maandag 6 december heeft De Waalboog De Wingerd feestelijk geopend en een paar dagen later al verhuisden de eerste bewoners van de oudbouw naar hun nieuwe thuis. Wij wensen alle bewoners veel woonplezier!