Belangrijke rol voor hout bij Casa Vita zichtbaar en voelbaar

Belangrijke rol voor hout bij Casa Vita zichtbaar en voelbaar

Nu goed te zien is dat bij Casa Vita een belangrijke rol voor duurzaam kruislaaghout is weggelegd, was het afgelopen dinsdag tijd om de start van de houtbouw met samenwerkingspartners te vieren. Eerder is dit al met kopers gedaan. Voor zowel opdrachtgever Blauwhoed, woningcorporatie De Goede Woning als gemeente Pijnacker-Nootdorp een speciaal moment, want dit is voor hen het eerste houtbouwproject.

Het natuurinclusieve houtbouwproject Casa Vita bestaat uit twee delen. Samen vormen zij één geheel vanwege de architectuur en uitstraling. De twee woongebouwen staan in een parkachtige woonomgeving die nauw aansluit op het bestaande dorpse woonmilieu. Het project bestaat uit koopwoningen en (sociale) huurappartementen.

Hout groeit, leeft en slaat CO2 op

“Voor bewoner en omgeving bevordert het de gezondheid. Hout groeit en heeft daarmee op natuurlijke wijze CO2 opgeslagen. Het leeft en ademt en is daardoor plezieriger, stressverlagend en beter voor het milieu. Wat mij betreft is dit het begin van vele andere houtbouwprojecten.” Joris Burggraaff – Blauwhoed

Woningcorporatie De Goede Woning heeft 31 appartementen in Casa Vita gekocht voor de verhuur aan huurders met een laag inkomen. Plus 3 vrije sectorwoningen. Hierbij wordt actief ingezet op doorstromers.

“Voor ons is dit niet alleen het eerste houtbouwproject, maar ook ons eerste project met sociale huurwoningen in Pijnacker. Een mooie ontwikkeling. We zijn blij dat we aan dit bijzondere en duurzame woningproject mee kunnen werken.” Yvonne Brugmans – De Goede Woning

Het ontwerp is van KOW Architecten. Wij hebben het ontwerp samen met onze ketenpartners circulair uitgewerkt en zijn verantwoordelijk voor de bouw.

“Door te bouwen met hout laten wij zien dat het anders kan”

“Door te bouwen met hout laten wij zien dat het anders kan; met Casa Vita breiden we onze ervaring met houtbouwprojecten verder uit. Hout is een natuurlijk materiaal dat oneindig beschikbaar is en goed past in ons streven naar een meer duurzame, circulaire manier van ontwikkelen en bouwen.” John de Beijer – Giesbers

De houtconstructie wordt uitgevoerd in CLT (Cross Laminated Timber), afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Bij de koopappartementen zijn we begonnen met de houten opbouw op de eerste-verdiepingsvloer waardoor het voor de aanwezigen echt ging ‘leven’. De gevel wordt grotendeels gemaakt van hergebruikte meerpalen. Miriam Michon, architect bij KOW: “De meerpalen zijn geselecteerd op kwaliteit en kleur en verzaagd in planken van 28 mm met een breedte van 76 en 104 mm. In Casa Vita krijgt 1.330 m2 van de gevel een houten afwerking, dat zijn ruim 5.000 planken. Deze worden onafgewerkt aangebracht op de prefab HSB elementen en geven Casa Vita een warme en natuurlijke uitstraling.”

Teambuilding: wedstrijdje boom zagen

Het event vond plaats in Oostenrijkse stijl met als ludiek element een wedstrijdje boom zagen. Goed voor de sfeer en goed voor de teambuilding! Door de genodigden werd allerlei tuingereedschap gedoneerd voor de toekomstige bewoners waarmee zij straks in de gemeenschappelijke tuin en kas samen aan de slag kunnen.

Inmiddels zijn alle koopwoningen verkocht en naar verwachting zal in het 1e kwartaal 2024 meer informatie beschikbaar zijn over de inschrijvingsprocedure en oplevering van de huurwoningen.