‘Willers’ en doeners bij seminar Biobased Bouwen van Duurzaam Gebouwd

‘Willers’ en doeners bij seminar Biobased Bouwen van Duurzaam Gebouwd

‘Bouwen met alternatieve en secundaire materialen wordt een vanzelfsprekendheid’. Die overtuiging klonk tijdens het seminar Biobased Bouwen. Deelnemers konden in de praktijk zien hoe ‘anders en beter bouwen’ er in de praktijk uitziet in de gemeente Eindhoven, op onze bouwplaats van PUUR Wonen. Wij zijn partner van Duurzaam Gebouwd en waren gastheer van dit seminar waar wij deelnemers de mogelijkheid gaven om van heel dichtbij mee te maken hoe 56 grondgebonden CLT-woningen invulling geven aan biobased ambities en doelstellingen.

Versneller en dagvoorzitter Norbert Schotte, onder andere betrokken bij Gideon en Alba Concepts, liet weten dat de sector voor een flinke verandering staat: “Er zijn een heleboel mensen in de bouw die zich bezighouden met het toepassen van traditionele materialen en daarin expertise hebben opgebouwd. En nu wordt van deze mensen gevraagd om aan de slag te gaan met duurzame materialen, bijvoorbeeld met Cross Laminated Timber (CLT) zoals bij PUUR Wonen. Ik snap dat dit eng kan zijn, verandering is altijd lastig. Maar kijk diep in je hart, en je voelt dat het ook heel mooi, leuk en ambachtelijk is om met hout te bouwen. De boodschap is dus: blijf het doen, leer ervan en stel je kwetsbaar op.”

Kennisdeling en stof tot nadenken

De verhalen die volgden van Jetske Thielen en Jurgen Arts (Lente), Max Drath en Laurens Taal (Aveco de Bondt), Joop Ketelaers (gemeente Eindhoven), Giesbers-collega Paul van Doorn en Wouter Schik (Arcadis) waren stuk voor stuk interessant en gaven de deelnemers stof tot nadenken. Kennis werd gedeeld vanuit verschillende invalshoeken en het gesprek met elkaar aangegaan.

Na afloop van het inhoudelijke deel van de ochtend boden wij de deelnemers de mogelijkheid om een aantal woningen van PUUR Wonen te bezoeken, een project in samenwerking met Kalliste Woningbouwontwikkeling in opdracht van gemeente Eindhoven. Mensen konden vragen stellen en ervaren hoe een huis van hout voelt en ademt

Het hele verslag van Duurzaam Gebouwd over dit seminar lees je hier terug.