Volgend project in houtbouw: appartementen Casa Vita

Volgend project in houtbouw: appartementen Casa Vita

Terwijl de 56 woningen in kruislaaghout van PUUR Wonen nog maar net zijn opgeleverd, zijn we alweer bezig met de volgende ontwikkeling in houtbouw. 67 koop- en 34 (sociale) huurappartementen – verdeeld over twee bouwdelen van vier en vijf woonlagenmet een parkeergarage: Casa Vita in Pijnacker. Een bijzonder nieuwbouwproject waar mens en natuur samenkomen én houtbouw zorgt voor een unieke, gezonde en comfortabele woonbeleving. Samen met de toekomstige bewoners, omwonenden, de gemeente Pijnacker-Nootdorp, KOW Architecten, opdrachtgever Blauwhoed en haar adviseurs hebben we Casa Vita vormgegeven.

Houtbouw is de innovatie in duurzaam, circulair bouwen

Bouwen in hout wordt steeds populairder. Omdat hout een natuurlijk materiaal is dat goed past in het streven naar een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen. En ook omdat hout een ‘warm’ product is dat meer comfort biedt en van nature plezieriger aanvoelt dan steen en beton. Bij Casa Vita is voor hout een belangrijke rol weggelegd. Een keuze die goed is voor zowel bewoners als voor de omgeving en het milieu.

Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam en circulair bouwen. Hout stoot geen CO2 uit, maar slaat CO2 juist op natuurlijke wijze op. En is herbruikbaar in de toekomst. Hout ademt, leeft en voelt warm aan, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Eigenschappen die het comfort en daarmee het woongenot ten goede komen. Hout groeit gewoon onder de zon en iedere 14 seconden groeit er alleen al in Scandinavië een compleet nieuw huis. En het mooie is dat bossen terug groeien, mits ze duurzaam worden beheerd.

Natuurinclusief ontwikkelen en bouwen

Bij de ontwikkeling van Casa Vita is ook aandacht voor een gezonde leefomgeving. Wonen in een natuurlijk vormgegeven omgeving zorgt aantoonbaar voor een gezondere en bewuste leefstijl. De gebouwen komen in een parkachtig landschap dat nauw aansluit op de landelijke omgeving en waar verschillende gebiedseigen beplanting de biodiversiteit versterkt. Wandelpaden nodigen uit om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Hiermee wordt het karakter van dorps wonen en ‘samen met de buurt’ versterkt.

Co-creatie

Samen met de toekomstige bewoners, omwonenden, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Blauwhoed en haar adviseurs hebben we in verschillende co-creatiesessies gewerkt aan een plan waarin ‘eigenaarschap’ al vanaf de basis verankerd is. Zodat er een buurt ontstaat waar men trots op is en blijft. Naast de inrichting van het landschap en de woningplattegronden zijn tijdens de sessies ook thema’s als duurzaamheid, mobiliteit, ontmoeten en gezondheid besproken.

Meer informatie is te vinden op de website van Casa Vita.

Onlangs hebben we de samenwerkingsovereenkomst met Blauwhoed getekend. De omgevingsvergunning is aangevraagd en de verkoop is gestart. Naar verwachting beginnen we in het tweede kwartaal van 2023 met bouwen.