Erasmusgebouw Radboud Universiteit

Uitdagende puzzel met 22 deelprojecten

De Radboud Universiteit wil de ruimtelijke samenhang vergroten en tevens het recent verworven terrein van het voormalige klooster Berchmanianum tot logisch onderdeel van de campus transformeren.

In dat kader krijgt de begane grond van het Erasmusgebouw een compleet nieuwe indeling:

 • de Refter is omgevormd tot een ‘Food Court’; een voorziening met verschillende restauratieve formules en een gezamenlijk zitgedeelte. Bereikbaar via de begane grond van het Erasmusgebouw en twee nieuwe entrees aan de west- en zuidzijde.
 • een nieuw terras aan de zuidzijde, grenzend aan de Food Court, biedt uitzicht op het park en de tuin van Berchmanianum.
 • een aantal algemene diensten zoals Radboud In’to Languages, Mediatechniek en Copyshop is nu gevestigd op de begane grond.
 • tevens krijgt het gebouw meerdere ingangen en wordt de hoofdingang aan het Erasmusplein opgewaardeerd.

Daarnaast worden diverse werkzaamheden in de kelder en op de begane grond uitgevoerd.

Tijdens verbouwing in gebruik

De uitdaging bij deze opgave en een van de voorwaarden bij de aanbesteding is dat alles tijdens de verbouwing waar mogelijk in gebruik moet blijven. Giesbers heeft deze opdracht dan ook onder meer gegund gekregen omdat zij in haar hele plan vanuit de gebruikers heeft gedacht en aantoonbaar kon maken zo min mogelijk overlast voor hen te veroorzaken.

Hier en daar worden functies tijdelijk verplaatst of uitgeroosterd. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er incidenteel sprake zijn van enige overlast door geluid of vanwege de afsluiting van sommige delen van het gebouw. Met behulp van signalering en bewegwijzering worden looproutes en vluchtwegen aangegeven. De bouwgebieden zijn van de publieksruimtes gescheiden door een stofschot. Om de overlast voor medewerkers en studenten zo veel mogelijk te beperken zijn de werkzaamheden met de meeste geluidsoverlast in de zomermaanden uitgevoerd. In de periode juli-september is de begane grond van het Erasmusgebouw aangepakt: de kantoren, het restaurant en de keukens zijn compleet gestript, het zitgedeelte van de Refter is voorzien van een nieuwe vloerafwerking en de trap in de hal is verplaatst. Tot eind 2018 waren de keukenzone van de Refter, de kantoren van In’to Languages en de tuinkamer bouwgebied.

Bewuste Bouwer: werken met venstertijden

Tijdens colleges werken wij met venstertijden. Dat betekent dat we rekening houden met de roosters en de werkzaamheden met geluids- of trillingsoverlast in principe vóór 8.30 uur of ná 17.15 uur uitvoeren, mits er geen avondcolleges zijn gepland. Tijdens momenten van tentamens die niet verplaatst kunnen worden, worden werkzaamheden die overlast veroorzaken tijdelijk stilgelegd. Met deze afspraken tussen gebruikers en onze mensen kunnen zowel de onderwijsactiviteiten als de verbouwing gelijktijdig plaatsvinden. En laat Giesbers zien dat zij een Bewuste Bouwer is: aandacht voor de omgeving, medewerkers en het milieu, communiceren met de gebruikers en andere partijen en veilig werken, dat is waar wij als Bewuste Bouwer voor staan. Alles om de werkzaamheden voor alle partijen zo prettig en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Meer dan 22 verschillende deelprojecten

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de begane grond van het hoogste gebouw van Nijmegen. De werkzaamheden zijn opgedeeld in meer dan 22 verschillende deelprojecten; de volgorde en afhankelijkheid van deze deelprojecten maakt van dit werk een bijzonder uitdagende puzzel. En het blijft een continue uitdaging om alle werkzaamheden uit te voeren in een gebouw dat volledig in gebruik blijft door studenten en medewerkers van de universiteit. Eind maart is het vernieuwde foodcourt De Refter opgeleverd, in juni zijn we gestart met aanpak van de hoofdentree en centrale hal. Bewust nu pas omdat het academisch jaar grotendeels voorbij is en er dus zo min mogelijk overlast voor studenten en medewerkers ontstaat.

Meebouwen aan een duurzame, groene campus

Het Universitair Vastgoed Bedrijf van de Radboud Universiteit Nijmegen bouwt met een omvangrijk bouwprogramma, Programma Heyendaal Zuid, aan een groene, duurzame campus. Binnen de campus Heyendaal is het gebied rondom het Erasmusgebouw het belangrijkste centrum. Ruimere werk-, onderwijs- en openingstijden maken een sterkere concentratie van kwalitatieve voorzieningen noodzakelijk. Zowel het gebied rondom als ook de begane grond van het Erasmusgebouw, krijgen een ander aanzien.

Publiekstrekkers buiten de ‘kantooruren’ zijn het Radboud Sportcentrum, universiteitsrestaurant De Refter, de Universiteitsbibliotheek met langere openingstijden, de concentratie en uitbreiding van algemene onderwijsruimten en het nieuwe Radboud Cultuurcentrum in het eerder door Giesbers gebouwde Gymnasion.

Nieuwsberichten

30-08-2019 De kop is er af!
20-06-2019 Slotstuk renovatie: hoofdentree op de schop
27-03-2019 Radboud Universiteit culinair foodcourt rijker
04-02-2019 Grootschalige renovatie tussen de studenten
18-12-2018 ‘Hoogste’ punt gevierd in nieuwe Foodcourt

Architect
 • INBO Architecten
Branches
 • Onderwijs
Opdrachtgever
 • Universitair Vastgoed Bedrijf Nijmegen
Oplevering
 • 2020
Overige partijen
 • Royal HaskoningDHV
Projectfase
 • Gerealiseerd
Expertise
 • Transformatie & Renovatie
Start
 • 2018