Parkeergarage Gymnasion

Slim staaltje innovatie

De design en construct-opgave bestond uit een ondergrondse éénlaagse parkeergarage met 430 parkeerplaatsen. Deze moest aansluiten op de bestaande parkeergarage onder het Gymnasion, het sportcentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het dak van de parkeergarage is afgewerkt met een sportveld van kunstgras. Nooit eerder werd in Nederland op deze manier een sportveld aangelegd. Het definitief ontwerp van de opdrachtgever is tegen het licht gehouden. Wij zagen hierin een aantal kansen voor wat betreft duurzaamheid.

Duurzame alternatieven

Zo werd de draagconstructie omgezet van staal naar beton, met behoud van de slanke architectonische uitstraling. Hergebruik van bestaande keerwanden is een goed en duurzaam alternatief voor een gestorte keerwand. Daarnaast zagen wij een uitdaging in het duurzaam verlichten van de parkeergarage, door het gebruik van nieuwe technieken waarbij de focus ligt op besparing en een laag energieverbruik.

Innovatieve bouwtechniek

Er is slim nagedacht over gebruiksvriendelijke en efficiënte en oplossingen bij de indeling en opbouw van de garage. Het geheim zit in de toepassing van een lichtgewicht waterdoorlatend systeem van kunststof kratjes. De kratjes zorgen enerzijds voor een vlakke ondergrond voor het sportveld. Anderzijds dienen de kratjes als drainage. Onder de parkeergarage is een hemelwaterberging van 500 m3 gerealiseerd. Het opgevangen water kan hergebruikt worden voor besproeiing van het sportveld. Dit slimme detail maakt het integrale project veel goedkoper. Deze innovatieve bouwtechniek is genomineerd voor de Bouwwereld Bouwtechniek Award 2012.

Architect
  • Royal Haskoning
Branches
  • Sport & Cultuur
Opdrachtgever
  • Radboud Universiteit Nijmegen
Overige partijen
  • Bouwtechnisch Ingenieursbureau Croes
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw