Nieuwbouw archeologisch depot op hoogste punt

Nieuwbouw archeologisch depot op hoogste punt

De nieuwbouw van het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland bereikte afgelopen vrijdag het hoogste punt. Gedeputeerde erfgoed en cultuur Peter Drenth markeerde dat moment door het hijsen van de vlaggen van gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en Giesbers.  

Trots van Gelderland; dé archeologische schatkamer van Nederland

Dat deed gedeputeerde Drenth samen met wethouder Noël Vergunst van Gemeente Nijmegen en directeur Olaf Senden van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. Peter Drenth: “Een depot klinkt misschien wat saai, maar vergis je niet. Dit is een schatkamer vol unieke vondsten die laten zien hoe rijk de geschiedenis van Gelderland is. Hier woonden al mensen toen een groot deel van Nederland nog moeras was. Daarom vinden we zo veel in de bodem: van Veluwse klokbekers en vondsten uit de Romeinse tijd, tot 18e-eeuwse borstels en tandborstels, en een dobbelsteen waarmee werd valsgespeeld. Wanneer het gezamenlijk depot klaar is, is dit dé archeologische schatkamer van Nederland. Echt iets waar we als Gelderlanders trots op mogen zijn”.

Duurzaam bewaren van collecties in toekomstbestendig gebouw

Het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland is na de uitbereiding de grootste archeologische schatkamer van Nederland. Hier komt het grootste deel van de provinciale archeologische collectie te liggen; meer dan 6 miljoen vondsten. In een toekomstbestendig gebouw dat voldoet aan alle wettelijke eisen voor het duurzaam bewaren van collecties. De provinciale collectie is nu nog verdeeld over meerdere plekken. In Nijmegen staat het archeologisch depot van Nijmegen. Een deel van de archeologische vondsten van de provincie ligt hier al opgeslagen. Daarnaast is er een depot in Wijchen, en liggen er ook vondsten in Museum Kam in Nijmegen. De nieuwbouw voor het gezamenlijke depot van de provincie en gemeente Nijmegen ligt tegen het bestaande depot van de gemeente Nijmegen. Hierdoor is er straks voldoende ruimte om alle provinciale vondsten uit het depot in Wijchen te verhuizen naar Nijmegen.

Lowtech gebouw draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen

Bijzondere aandacht gaat uit naar de installaties die het klimaat in het gebouw gaan beheersen en zorgen voor een constante binnentemperatuur en luchtvochtigheid, een belangrijk onderdeel van een depot. Alleen als er mensen het depotgedeelte zelf in- of uitgaan verandert het klimaat voor even, daarna wordt het weer op ‘pauze’ gezet. Hierdoor vinden er zo min mogelijk temperatuurschommelingen plaats die de conditie van de bodemschatten kunnen beïnvloeden. Door hele hoge isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid zijn er heel weinig installaties nodig. Een lowtech gebouw dus met een heel laag energiegebruik. Daarmee draagt de uitbereiding ook bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van gemeente Nijmegen.

Samenwerkingspartners

Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het depot, naar een ontwerp van architect diederendirrix. Verder werken we nauw samen met bouwfysisch adviseur Peutz, Bouwtechnisch Ingenieursbureau Croes en installateur Bink. De verwachting is dat de bouwwerkzaamheden rond de zomer van 2024 zijn afgerond.

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland wordt elke maand een vondst uitgelicht. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien. Hun verhalen lees je hier.