Nieuw OBC Elst is dé plek geworden om het beste uit jezelf te halen

Nieuw OBC Elst is dé plek geworden om het beste uit jezelf te halen

Het Over Betuwe College (OBC) Elst had een nieuw schoolgebouw nodig. Dé plek waar leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. En dat hebben wij, samen met opdrachtgever Scholengroep Over- en Midden-Betuwe en installatiepartner Unica, ook gedaan. Het beste uit onszelf gehaald om een gezond, duurzaam én slim gebouw te creëren waarin leerlingen en medewerkers zich prettig voelen.

Half september vorig jaar hebben we de sleutel en het beheer van het nieuwe gebouw overgedragen waarna OBC Elst kon beginnen met inrichten en verhuizen. Na de herfstvakantie vonden de eerste lessen er plaats. En vrijdag 22 april was dan eindelijk de feestelijke opening. Door corona 2x verschoven maar van uitstel kwam geen afstel in dit geval; 3x recht is scheepsrecht!

André Kuipers ‘opent’ nieuw OBC Elst

In het traject naar het prachtige, nieuwe gebouw hebben technologie, innovatie en duurzaamheid continu centraal gestaan. Termen die ook bij André Kuipers niet onbekend zijn. Op een boeiende manier voerde hij de aanwezigen mee langs de geschiedenis van de ruimtevaart, zijn ervaringen als astronaut, de onderzoeken, de vernieuwingen op allerlei gebieden en het belang van duurzaamheid omdat de aarde steeds verder beschadigd raakt. Daarna opende hij samen met leerlingen en directeur Charles Lohnstein officieel het schoolgebouw door een duurzame stekker aan te sluiten.

“Samen met Giesbers zijn we in dit spannende maar zeker ook uitdagende traject gestapt. Technologie, innovatie en duurzaamheid stonden centraal en het gebouw moest volledig in dienst staan van ons onderwijs en de leerlingen. Giesbers heeft de visie nooit uit het oog verloren en was daardoor een zeer prettige partner in de weg naar een prachtig, nieuw schoolgebouw waar we ontzettend trots op zijn!” Charles Lohnstein, directeur OBC Elst

Gericht op het onderwijs van de toekomst

De school is helemaal gericht op het geven van het onderwijs van de toekomst. Met smartboards, wifi door het hele gebouw, diverse ontmoetings- en werkplekken, lokalen op alle drie de verdiepingen en een grote sporthal met kleedkamers, fitnessruimte en douches. De aula is, met een enorme trap die ook zitplaatsen biedt, het middelpunt van het gebouw. Vanaf alle verdiepingen is deze ruimte, waar ook de kantine is gekomen, te zien doordat heel veel wanden van glas zijn. Dit zorgt voor een goed verlicht en modern ogend schoolgebouw waar het daglicht alle ruimte krijgt. De verlichting bestaat uit wit licht dat de kleur van het daglicht benadert. De praktijk wijst uit dat dit licht de prestaties verbetert; leerlingen kunnen zich beter concentreren.

“Het gebouw is top! Het glas overal is echt heel mooi en wat ik ook goed vind ik is dat er veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. De gymzaal is ook heel erg mooi en er zijn staan allemaal mooie spullen in. Klimwand, trampoline een stuntkussen. De ligging van de school is top! De kluisjes open maken met de telefoon is ook heel handig en werkt heel erg goed. Het is gewoon een hele leuke en fijne school!”
Emma, 1 mavo, 12 jaar

Luisteren naar leerlingen én omwonenden

Bij het ontwerp is naar de wensen van de leerlingen geluisterd; op hun verzoek heeft de school veel werkplekken gecreëerd waar zij zich even kunnen terugtrekken. Verschillende leerlingen hebben afgelopen jaar de bouw gevolgd en via hun vlogs een kijkje achter de schermen gegeven.

Ook omwonenden zijn betrokken, onder meer bij het bouwproces en de inrichting van het terrein. En zij profiteren, naast de leerlingen en medewerkers, van de nieuwbouw van het Over Betuwe College (OBC). Op momenten dat de school zelf de aula of gymzaal niet nodig heeft, kunnen buurtbewoners in samenspraak met het OBC gebruik maken van deze ruimten. Verder heeft de school een parkachtige omgeving gekregen met picknickplaatsen en fitnesstoestellen. Waar aandacht is voor biodiversiteit door de aanleg van onder meer wandel- en struinpaden en een watergang om het schoolgebouw.

Eerste middelbare school met een materialenpaspoort

Tijdens het hijsen van de vlag bij het bereiken van het hoogste punt in januari 2021 hebben wij de directie van de school verrast met een uniek materialenpaspoort. Dit paspoort gaat naar de toekomst toe als een digitale kopie van het fysieke schoolgebouw functioneren. Door de gebruikte materialen te documenteren blijven ze altijd beschikbaar. Daarmee geef je ze namelijk een ‘identiteit’, een paspoort. Het is gelukt om 96% van de materialen die gebruikt zijn voor de nieuwbouw van OBC Elst te benoemen en te documenteren, zodat hergebruik in de toekomst eenvoudig mogelijk is. En afval dus zo veel mogelijk voorkomen wordt. Hiermee was OBC Elst de eerste middelbare school in Nederland met een materialenpaspoort en wordt invulling gegeven aan haar circulaire ambities. Tegelijkertijd kan het helpen bij de bewustwording van het belang van circulariteit onder leerlingen en docenten. En dragen we hiermee bij aan een toekomstbestendige leer- en werkomgeving.

Plek creëren waar leerlingen en medewerkers zich prettig voelen

Wij hebben in de loop van de jaren verschillende schoolgebouwen ontwikkeld en gebouwd; van lagere scholen, middelbare scholen tot mbo- en hbo-opleidingen. Alle scholen hadden uiteraard hun eigen specifieke wensen maar ook allemaal hetzelfde doel: een gebouw creëren waarin leerlingen en medewerkers zich prettig voelen. Waar je geconcentreerd kunt werken, veel (dag)licht en ruimte hebt en het beste uit jezelf kunt halen doordat je letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt. Op een ‘frisse’ school waar het binnenklimaat positief bijdraagt aan leer- en werkprestaties.

Wij zijn blij met de samenwerking en trots op het eindresultaat. En wensen alle leerlingen en medewerkers van OBC Elst een mooie, duurzame toekomst in hun nieuwe schoolgebouw, gefeliciteerd!