OBC Elst eerste middelbare school met materialenpaspoort

OBC Elst eerste middelbare school met materialenpaspoort

Het is zover, het nieuwe schoolgebouw van OBC Elst heeft haar hoogste punt bereikt. Na het hijsen van de vlag werd de directie van de school door Giesbers verrast met een uniek materialenpaspoort. Hiermee is OBC Elst de eerste middelbare school in Nederland met een materialenpaspoort en wordt invulling gegeven aan haar circulaire ambities!

In samenwerking met Van den Berg Architecten heeft Giesbers tijdens de ontwerp- en engineeringsfase een gedetailleerd Bouw Informatie Model (BIM) model opgezet.

Materialenpaspoort faciliteert hergebruik materialen in de toekomst

In eerste instantie om een efficiënte voorbereiding en realisatie mogelijk te maken. Maar met het BIM-model werd ook gewerkt aan een materialenpaspoort, dat naar de toekomst toe als een digitale kopie van het fysieke schoolgebouw gaat functioneren. Door de gebruikte materialen te documenteren blijven ze altijd beschikbaar. Daarmee geef je ze namelijk een ‘identiteit’, een (materialen)paspoort. Aan de hand van Madaster, het Kadaster voor bouwmaterialen waarvan Giesbers sinds 2018 partner is, is het gelukt om 96% van de materialen die gebruikt zijn voor de nieuwbouw van OBC Elst te benoemen en te documenteren, zodat hergebruik in de toekomst eenvoudig mogelijk is. En afval dus zo veel mogelijk voorkomen wordt. 

Bewustwording van het belang van circulariteit

Charles Lohnstein (l), directeur van OBC Elst, kreeg het materialenpaspoort uit handen van onze BIM-engineer Johan Sanders (r) die er samen met onze ketenpartners hard aan heeft gewerkt om zover te komen. De komende periode gaan we samen met OBC Elst als gebruiker en gemeente Overbetuwe als eigenaar in gesprek om deze digitale omgeving richting oplevering goed over te dragen. Met oog voor de verschillende voordelen die hier voor de beheer- en onderhoudsfase behaald kunnen worden. Tegelijkertijd kan het materialenpaspoort helpen bij de bewustwording van het belang van circulariteit onder leerlingen en docenten. En dragen we hiermee bij aan een toekomstbestendige leer- en werkomgeving.

Meer informatie is te vinden op www.obc-elst.nl/nieuwbouw