Bekijk het tweede deel van de drieluik over houtbouw Casa Vita

Bekijk het tweede deel van de drieluik over houtbouw Casa Vita

Samen duurzaam bouwen; dat doen we bij Casa Vita. Daarover gaat ook deel 2 van de drieluik over bouwen in hout van opdrachtgever Blauwhoed. In dit tweede deel vertellen Joris Burggraaff, ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed, en Robin van de Ven, senior engineer bij Giesbers, onder meer over hoe het is om te bouwen in hout bij Casa Vita in Pijnacker.

De constructie van dit complex van ruim 100 appartementen, waarvan een derde sociale huur, bestaat voor een groot deel uit CLT-bouw elementen. Het ontwerp is van KOW Architecten. CLT, oftewel duurzaam kruislaaghout, is een innovatief houtbouwproduct. De sterke, massief houten constructieplaten zijn opgebouwd uit minimaal drie lagen kruislings verlijmde houtelementen. En is een volwaardige vervanging voor metselwerk of beton. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Het ademt, leeft en voelt warm aan, geeft veel sfeer en is goed voor de gezondheid. Eigenschappen die het comfort en daarmee het woongenot ten goede komen.

Het is fantastisch om te zien hoe snel de constructie staat. Uiteraard is daarbij een goede en fijne samenwerking met alle partijen heel belangrijk geweest, benadrukt Robin.

Joris en Robin nemen je mee in het productieproces en de bouw van Casa Vita. Wat de voordelen van bouwen, en in dit geval wonen, in hout zijn. Zoals we de afgelopen decennia hebben gebouwd is niet meer houdbaar, aldus Joris. Er moet iets veranderen. Het klimaat staat onder druk. We hebben elkaar nodig voor een andere manier van bouwen. Met respect voor de natuur. Met minder CO2-uitstoot. En houtbouw is daar een uitstekend voorbeeld van.