Wonen in Westrik wordt werkelijkheid; bouw fase 1A van start

Wonen in Westrik wordt werkelijkheid; bouw fase 1A van start

Na 4 jaar van intensieve samenwerking en voorbereiding tussen gemeente Breda en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen is in juni de omgevingsvergunning voor Westrik in Prinsenbeek onherroepelijk geworden. Daarmee wordt de eerste stap richting wonen in Westrik werkelijkheid: de voorbereidingen voor de bouw van fase 1A zijn begonnen. De officiële start bouw werd donderdag 6 september samen met de toekomstige bewoners gevierd.

Nieuw integraal denken

Wethouder Paul de Beer van gemeente Breda ging kort in op de voorbereidingen van dit plan: Mensen die mij een beetje kennen weten inmiddels dat ik erg van ‘de schop in de grond’ ben. Want mooie plannen is één ding, maar de uitvoering van die plannen: daar gaat het om. Vanuit ons coalitieakkoord ‘Lef en Liefde’ zijn werken en wonen belangrijke thema’s. We willen de komende vier jaar 6.000 woningen aan onze stad toevoegen. Dan is de start van een mooi project als Westrik een prima bijdrage aan het realiseren van onze doelen. Als ik kijk naar de toekomst en de opgaven die er in deze en volgende Collegeperiodes zijn, zal een steeds groter beroep worden gedaan op de verbeelding en innovatie. Dit vraagt meer en meer om ontwikkelaars en bouwers die verder kijken dan alleen woningaantallen en v.o.n-prijzen. Plannen als Westrik kunnen niet worden gerealiseerd zonder dit nieuwe, integrale denken.”

Feestelijk tintje

Tijdens het boren van de eerste paal zorgde John de Beijer, Directeur Ontwikkeling en Commercie van Giesbers, voor een extra feestelijk tintje door het confettikanon in werking te zetten: “We zijn trots om met deze mooie mix van woningen voor verschillende doelgroepen een duurzame impuls aan de woon- en leefkwaliteit van Prinsenbeek te kunnen geven. Onze insteek is altijd om plannen met toekomstwaarde te realiseren, zodat ook generaties na ons er nog lang van kunnen genieten. En dat is hier goed gelukt.” Natuurlijk kregen ook de toekomstige bewoners van Westrik een rol tijdens de feestelijkheden: voorzien van bouwhelm en straatnaambord met huisnummer en postcode, mochten zij de eerste schop in de grond van hun kavel zetten. Uiteraard werd dit moment vastgelegd en kregen de bewoners de foto’s om bijvoorbeeld een verhuisbericht mee te maken. Ter afsluiting werd gezamenlijk het glas geheven op hun nieuwe woonomgeving.

Levensloopbestendige wijk

Westrik verrijst aan de zuidelijke rand van Prinsenbeek, op nog geen 10 minuten fietsen van Breda. Het wordt een buurtschap met een dorps karakter en een geheel eigen identiteit, veel groen en veel ruimte. Het plan bestaat uit 105 koopwoningen en 8 sociale huurwoningen, variërend van vrijstaande villa’s en tweekappers tot rij- en hoekwoningen, die allemaal net even anders zijn, maar qua architectuur duidelijk familie.De openbare ruimte dient als drager voor de identiteit van de levensloopbestendig wijk Westrik. Duurzaamheid staat voorop wat onder meer tot uiting komt in het bovengronds afvoeren van hemelwater en de ontwikkeling van een ecologische zone, die twee grote natuurgebieden zichtbaar met elkaar verbindt. De groene ruimten in Westrik vormen een doorgaand netwerk, maar kennen elk een eigen karakter. De variatie in het woonprogramma zorgt voor de totstandkoming van een kleinschalig en informeel woonmilieu.

Verkoop in volle gang

De verkoop van Westrik is in volle gang, van de 39 woningen (fase 1a) is inmiddels 85% verkocht en de verkoop van fase 1b (41 woningen) verloopt ook voorspoedig. De laatste 25 woningen (fase 2) gaan dit najaar in de verkoop.

De verwachting is dat aan het begin van het nieuwe jaar de ruwbouw fase 1A staat en Giesbers kan beginnen met de afbouw. Als alles loopt zoals gepland wordt deze fase in het tweede kwartaal van 2019 opgeleverd.

Kijk voor meer informatie op: woneninwestrik.nl