“Vanuit onze kracht als bruggenbouwer dragen wij bij aan versnelling van de circulaire bouweconomie”

“Vanuit onze kracht als bruggenbouwer dragen wij bij aan versnelling van de circulaire bouweconomie”

Vandaag begint de jaarlijkse Provada in de Amsterdamse RAI. Dit jaar met als thema ‘Real connections create real value’. En daar gaat ons verhaal  in de Zomereditie ‘Wonen’ van VG Visie, die hier verschijnt, ook over. Collega’s John de Beijer, Paul van Doorn en Nanet Hendriks vertellen hoe wij vanuit onze kracht als bruggenbouwer bijdragen aan versnelling van de circulaire bouweconomie. Want alleen samen kunnen we stappen zetten, alleen samen kunnen we impact maken.

Anticiperen op grote opgaven in het licht van duurzaam en toekomstbestendig bouwen

“Pakweg 7 jaar geleden concludeerden wij als organisatie dat we met een duidelijker antwoord moesten komen op duurzaamheid en op de transities, die wij op onze branche zagen afkomen. De energietransitie speelde in die tijd al, maar ondertussen zijn er transities bij gekomen. Een belangrijke is die naar de circulaire economie, maar ook natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Eén van onze antwoorden was het verder versterken van onze relatie met diverse partners om zo te anticiperen op grote opgaven in het licht van duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Partners die onze drijfveren herkennen. Wij zijn een bruggenbouwer; we verbinden en organiseren, adviseren en regisseren, waarbij we onze samenwerkingspartners nodig hebben. Vanuit deze centrale positie nemen wij onze integrale verantwoordelijkheid, maken we impact en versnellen we.”

Kennis en frisse kijk jonge generatie motiveert

“Als bruggenbouwer moeten we kennis en expertise vergaren op de verschillende, actuele thema’s’. Dit doen we met jonge, ambitieuze mensen die we aannemen. Hun kennis en frisse kijk motiveert ook de generatie, die niet snel een onbekende richting inslaat. Nanet is een voorbeeld van dit beleid. In 2018 heeft zij onderzoek gedaan naar materiaalimpact. Het belangrijkste van haar onderzoek was het inzicht dat veel grondstoffen, die we als sector gebruiken, eindig zijn. Zelfs zand is eindig, evenals beton en staal. Het advies was: ‘ga kijken naar oneindig beschikbare materialen als hout en start alvast met het vervangen van het betonnen casco, die kiloknaller aan materiaal’. Haar onderzoek heeft ons aan het denken gezet.”

‘Pak de pareltjes beet, leer ervan en ga vervolgens opschalen en versnellen’

Als onze sector in de spiegel kijkt, moeten we de vraag durven stellen: ‘hoe groot is ons innovatief vermogen?’ Giesbers is nooit een volger, maar wil in de kopgroep zitten en blijven. “Op een zeker moment hebben we gezegd ‘er moet iets gebeuren, we moeten tempo maken. Niet afwachten maar in actie komen’. Dat moet je bedrijfsmatig verstandig doen; je kunt niet alles in één keer omgooien. Pak de pareltjes beet, leer ervan en ga vervolgens opschalen en versnellen.” Niet theoretisch, niet langer pilotprojecten draaien, maar echte projecten in het veld; projecten in houtbouw, circulaire projecten en projecten met lowtech installaties.

Verder lezen? Het hele artikel in VG Visie vind je hier.