Tropische temperaturen bij start bouw energieneutraal Componistenhof

Tropische temperaturen bij start bouw energieneutraal Componistenhof

Bij een snel oplopende temperatuur zijn we vanochtend begonnen met de bouw van de Componistenhof in Millingen aan de Rijn, in opdracht van en in samenwerking met Waardwonen. Een energieneutraal gebouw waarbij aandacht is voor circulariteit en de toekomstige losmaakbaarheid (en herkomst) van materialen. Het nieuwe appartementengebouw krijgt drie woonlagen met 26 huurappartementen voor 55-plussers.

De bouw vormt de derde en laatste fase van het plangebied Schoollocatie. Door de verhuizing van deze doelgroep ontstaat er beweging op de woningmarkt en komen er woningen vrij voor starters en jonge gezinnen.

Erik Cuppen, directeur-bestuurder Waardwonen: “De appartementen zijn levensloopbestendig. Vier appartementen maken we beter toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Voor de andere 22 appartementen geldt straks ons doorstroombeleid. Inwoners uit Millingen die ouder zijn dan 55 jaar en een huurwoning achterlaten met minimaal 3 slaapkamers, krijgen – met behoud van hun huidige huurprijs – voorrang bij de toewijzing. Zo ontstaat er beweging op de woningmarkt. We doen dit om ook starters en jonge gezinnen meer kans te geven op een passende huurwoning in Millingen.”  

Kwik schiet omhoog

Afgelopen weken is de grond bouwrijp gemaakt, de bouwplaats ingericht en de boorstelling geplaatst. De zon werd steeds warmer en de thermometer ging snel richting tropische temperaturen toen vanochtend de daadwerkelijke bouw van start ging met het boren van de palen. Deze palen moeten een week uitharden. Daarna gaan we de fundering maken. We hopen die nog voor de bouwvak klaar te hebben. De 26 appartementen zijn naar verwachting rond de zomer van 2024 klaar om de nieuwe huurders te verwelkomen.

Energieneutraal gebouw met aandacht voor circulariteit en natuurinclusief bouwen

Voor Waardwonen is het belangrijk een energieneutraal gebouw te realiseren waarbij aandacht is voor circulariteit en dan met name de toekomstige losmaakbaarheid (en herkomst) van materialen. Bij oplevering van de Componistenhof krijgt Waardwonen dan ook een materialenpaspoort van ons. Dit digitale paspoort geeft inzicht in alle producten en materialen die in het appartementengebouw verwerkt zijn.

Kenmerkend voor dit project is het gebruik van sloophout voor de kozijnen en de bergingen. Op alle platte daken komt citumen, circulair bitumen. Ook worden er straks op diverse plekken zwaluwnestkasten opgehangen.