‘Metamorfose voor expertisecentrum Joachim en Anna’

‘Metamorfose voor expertisecentrum Joachim en Anna’

Expertisecentrum Joachim en Anna in Nijmegen paste door de veranderende zorgbehoefte en de verouderde staat niet meer bij de wensen van bewoners, hun naasten en het zorgpersoneel. Een ijzersterk team bestaande uit bouwadviseur, bouwer en architect, met een gezamenlijke passie voor huisvesting in de zorg en met aandacht voor de bewoners en hun zorgverleners, realiseert op dit moment een dorpsachtige woon-, leef- en werkomgeving op het glooiende stuwwallandschap aan de Groesbeekseweg. 

‘Zo thuis als maar kan’, bouwen aan een passend vervolg

In een interview met Bouwen aan de Zorg vertellen collega’s Paul van Doorn en Jim Hesen samen met Wim Kruithof van opdrachtgever De Waalboog, Richard Swinkels van adviesbureau Van Aarle de Laat en Arjan Haaima van Oostwest architecten over de nieuwe, niet-standaard zorgomgeving van woonzorgcentrum Joachim en Anna. Een zorgomgeving met diverse toekomstbestendige, energieneutrale woongebouwen in het glooiende stuwwallandschap van Nijmegen en in lijn met de visie van De Waalboog; ‘Zo thuis als maar kan’. Een ambitieus plan en bovendien een enorme transitie, van alles onder één dak naar meerdere gebouwen, bestaande uit woningen met privévoorzieningen en gemeenschappelijke ruimten, die ook nog kunnen meebewegen met de sterke ontwikkelingen in de zorg. De bestaande locatie moet daarbij tijdens de bouw in bedrijf blijven.

De eerste twee nieuwe woongebouwen met individuele appartementen (fase 1) – De Wingerd en Magnolia – zijn inmiddels in gebruik genomen door de blije bewoners. Deze maand starten we met de bouw van de tweede fase van nog eens twee gebouwen. Het nieuwbouwtraject duurt enkele jaren. In meerdere fases achter elkaar worden in totaal zes gebouwen neergezet. Het terrein ondergaat eveneens stap voor stap een metamorfose. Het hele project loopt tot 2024.

Het hele interview lees je hier.
Foto’s: De Waalboog (Judith Visser)