Hout uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk komt bij Casa Vita aan

Hout uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk komt bij Casa Vita aan

In Pijnacker werken wij aan de duurzame bouw van Casa Vita; 67 koop- en 34 (sociale) huurappartementen verdeeld over twee gebouwen van vier en vijf woonlagen met een parkeergarage en een gezamenlijke binnentuin. Nu de fundering in de grond zit, de opbouw van de begane grond bij de koopappartementen gereed is en het eerste deel van de eerste-verdiepingsvloer daar gestort is, zijn we deze week op deze vloer met de houten opbouw begonnen.

Bij Casa Vita is voor hout namelijk een belangrijke rol weggelegd. Een keuze die goed is voor zowel bewoners als voor de omgeving en het milieu en past bij ons streven naar een meer duurzame, circulaire manier van ontwikkelen en bouwen.

Hout uit duurzaam beheerde bossen

De houten opbouw gebeurt met massief houten wanden en vloeren en geprefabriceerde gevelelementen. Een deel van het gebruikte hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. In de fabriek van leverancier Binderholz daar wordt het hout verwerkt tot massief houten wanden en vloeren. Hiermee maken we de opbouw van de eerste-verdiepingsvloer van de appartementen. De geprefabriceerde gevelelementen, met kozijnen, worden verzorgd door Verhoeven Timmerfabriek uit Venray.

Voor een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen

Bouwen in hout wordt steeds populairder, omdat hout een natuurlijk materiaal is dat goed past in het streven naar een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen. En ook omdat hout een ‘warm’ product is dat meer comfort biedt en van nature plezieriger aanvoelt dan steen en beton. Hout ademt en leeft, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Daarnaast dragen we door het gebruik van een biobased materiaal als hout bij aan het beperken van klimaatverandering. Hout stoot namelijk geen CO2 uit, maar slaat juist CO2 op natuurlijke wijze op. En is herbruikbaar in de toekomst.

Fascinerend transport

De komende periode komt het hout uit Oostenrijk in meerder ladingen in Pijnacker aan. Een secuur werkje om dit zware transport met vrachtwagens en diepladers in goede banen te leiden zodat de omwonenden er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Hun veiligheid heeft daarbij onze hoogste prioriteit. Inmiddels zijn ze allemaal door ons op de hoogte gebracht. Tegelijkertijd is het ook fascinerend om zo’n transport van dichtbij mee te maken.