Eerste kijkdag kopers PUUR Wonen in hout

Eerste kijkdag kopers PUUR Wonen in hout

Afgelopen maandag organiseerden wij in samenwerking met Kalliste de eerste kijkdag voor de toekomstige bewoners van de eerste 9 woningen van PUUR Wonen in Eindhoven. Een bijzonder woningbouwproject van in totaal 56 woningen waarvan de constructieve wanden, ook wel het ‘casco’ genoemd, van massief hout zijn. Dit Cross Laminated Timber (CLT) oftewel kruislaaghout is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. 

Dit moment was voor de verwachtingsvolle kopers een mijlpaal; eindelijk hun woning in aanbouw te mogen zien. Ze hebben hun eigen handtekening of persoonlijke tekst op de vloer gezet als het symbolisch toe-eigenen van de woning. De kijkdagen voor het volgende cluster van woningen vinden binnenkort in kleinere groepjes plaats.

(Gezondheids)voordelen voor bewoners

Hout is een natuurlijk product waarin de mens zich prettig en comfortabel voelt blijkt uit diverse onderzoeken. Hout ademt en voelt als een warme deken, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Het is dan ook comfortabel én gezond wonen in een huis van massief hout in plaats van beton of steen. Door een zeer goed vochtregulerend vermogen, waardoor de luchtvochtigheid altijd op een relatief constant en laag niveau blijft, bieden ze een weldadige, pure en gezonde leefomgeving. Daarnaast is een woning van hout gemakkelijk af te werken (te schilderen) maar ook onbehandeld erg mooi. De modelwoning gaf een goed beeld van hoe de uitstraling van de houten (CLT) wanden tot hun recht komen bij de inrichting van de woning.

Biobased bouwen als circulaire strategie

Nog te vaak wordt er gebruik gemaakt van eindige grondstoffen met een negatieve CO2-impact en uitputting van de aarde tot gevolg. Door bij deze ontwikkeling te bouwen met hout kiezen we voor een zogenaamd biobased materiaal dat oneindig beschikbaar is en tijdens het groeiproces CO2 opslaat, terwijl tijdens het productieproces van cement juist extreem veel CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast is hout ‘losmaakbaar’, waardoor het vooral ook een circulair bouwmateriaal is. Door voorgaande als vertrekpunt te hanteren in het ontwerpproces is het gelukt om alle woningen uit te voeren met een draagconstructie van kruislaaghout. Het kruislaags verlijmd vurenhout heeft als basis een hernieuwbare en herbruikbare grondstof uit duurzaam geproduceerde bossen in Europa, voorzien van een PEFC-certificaat. Giesbers heeft zowel een FSC® als een PEFC Chain of Custody certificaat.