Eerste bewoners PUUR gaan wonen in hun huis van hout

Eerste bewoners PUUR gaan wonen in hun huis van hout

Afgelopen week hebben de kopers van de eerste 9 woningen van het grootste grondgebonden CLT-woningbouwproject van Nederland, PUUR Wonen in Eindhoven, de sleutels van hun woning van ons gekregen. En gaan ze comfortabel én gezond wonen in een huis van hout.

De 56 woningen die hier komen hebben een draagconstructie van kruislaaghout (CLT). Dit Cross Laminated Timber is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. Over twee weken worden de volgende 6 woningen opgeleverd. En vervolgens elke week een aantal woningen totdat als eind juli de bouwvak begint, in totaal nog eens 21 woningen aan de kopers overgedragen zijn. De laatste 26 woningen volgen na de bouwvak.

Hout biedt gezonde meerwaarde voor bewoners

Hout zorgt voor een gezonder leefklimaat en heeft positieve effecten op de fysieke en mentale gesteldheid van de bewoners. Hout ademt en voelt als een warme deken, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Het is dan ook comfortabel én gezond wonen in een huis van massief hout in plaats van beton of steen. Door een zeer goed vochtregulerend vermogen, waardoor de luchtvochtigheid altijd op een relatief constant en laag niveau blijft, bieden ze een weldadige, pure en gezonde leefomgeving.

Een oneindig beschikbare grondstof die CO2 opslaat

Door bij deze ontwikkeling te bouwen met hout kiezen we voor een zogenaamd biobased materiaal dat oneindig beschikbaar is en tijdens het groeiproces CO2 opslaat, in plaats van 1.600 m3 eindige grondstoffen zoals beton en staal die anders nodig geweest zouden zijn voor de bouw van de 56 woningen die hier komen. We realiseren hiermee een CO2-opslag van maar liefst 1.000 ton en voorkomen een CO2-uitstoot van 500 ton.

Een circulair bouwmateriaal

Daarnaast is hout ‘losmaakbaar’, waardoor het vooral ook een circulair bouwmateriaal is. Het hier gebruikte kruislaags verlijmd vurenhout heeft als basis een hernieuwbare en herbruikbare grondstof uit duurzaam geproduceerde bossen in Europa, voorzien van een PEFC-certificaat. Giesbers heeft zowel een FSC® als een PEFC Chain of Custody certificaat. De hoeveelheid hout die gebruikt wordt bij de bouw van PUUR groeit in minder dan 2 minuten weer aan in deze Europese bossen.

Hoogwaardige groene (be)leefomgeving

De locatie tussen de Meerhovendreef en de Graslook in Eindhoven wordt omgevormd tot een hoogwaardige groene (be)leefomgeving met duurzame woningbouw. Een toekomstbestendig plan met een uitgebreide rol voor het aanwezige riviertje de Rundgraaf in het gebied. Met natuurontwikkeling wordt de kwaliteit van het gebied versterkt van gecultiveerd grasland naar een natuurterrein met een variatie aan kruiden en natuurgrassen, zodat er een meerwaarde ontstaat voor de natuur en voor de leefomgeving van de bewoners van Meerhoven.

Dit CLT-woningbouwproject is ontstaan uit een samenwerking tussen Gemeente Eindhoven, Kalliste Woningbouwontwikkeling, FAAM Architects, Edith Kolkman Stedenbouw&Landschap en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. Een project waar we heel trots op zijn.

5 juli: seminar Biobased Bouwen

Dinsdag 5 juli is collega Paul van Doorn een van de gastsprekers op het seminar van Duurzaam Gebouwd over biobased bouwen dat plaats zal vinden op PUUR Wonen. Hij zal dan meer vertellen over de ‘lessons learned’ bij de ontwikkeling en realisatie van dit het grootste grondgebonden CLT-woningbouwproject van Nederland. Na afloop is er de mogelijkheid om PUUR Wonen te bezoeken. En te ervaren hoe een huis van hout voelt en ademt.