Bewust Veilig Dag: leerlingen ProCollege Nijmegen doen werkplekinstructie op onze bouwplaats

Bewust Veilig Dag: leerlingen ProCollege Nijmegen doen werkplekinspectie op onze bouwplaats

Vandaag is het Bewust Veilig Dag. Op deze landelijke dag staat het creëren van meer bewustzijn rond veilig werken in de bouw, techniek en onderhoud centraal. Bedrijven in deze sectoren besteden op hun eigen manier extra aandacht aan veilig en gezond werken. Wij hebben in het kader hiervan leerlingen van praktijkschool ProCollege Nijmegen ontvangen en een werkplekinspectie op het gebied van veiligheid laten doen.

Dit gebeurde op onze bouwplaats van woonzorgcentrum Joachim en Anna in Nijmegen door onze KAM-Coördinator en Hogere Veiligheidskundige, Wilfred Janssen, en door Dries Willems, als MT-lid verantwoordelijk voor veilig werken in onze organisatie.

Werkplekinspectie

Na een korte introductie over onze organisatie hebben ze eerst stilgestaan bij het belang van veiligheid en het bewustzijn hiervan. Hierbij leerden de leerlingen ook meer over onze kernwaarden rondom veiligheid: Aandacht, Betrokkenheid, Vertrouwen, Transparantie, Passie en Samenwerking. Aansluitend hebben Dries en Wilfred met de leerlingen in twee groepen een veiligheidsronde over de bouwplaats gemaakt en mochten ze een werkplekinspectie doen. Het bezoek werd gezamenlijk afgesloten met een evaluatie van de belangrijkste punten die de leerlingen gezien en geleerd hebben. Uit de goede vragen die ze stelden bleek hoe geïnteresseerd ze waren in het onderwerp.

“Ik wil jullie hartelijk danken voor jullie inzet omtrent de excursie. Onze leerlingen hebben genoten van de gastvrijheid en het interessante programma rondom ‘veilig werken in de bouw’ en rondleiding op het terrein van Joachim en Anna. Wij kregen een groep geïnspireerde en enthousiaste leerlingen terug.” Esther Witjes, Docent hout-bouwtechniek, Techniek, CKV, ProCollege

Bewust bezig zijn met veiligheid

Belangrijkste conclusie: veilig werken doen we samen! Iedereen weet wel dat veilig werken essentieel is. Dat er desondanks af en toe iets misgaat en er nog altijd ongelukken gebeuren, komt doordat we niet elk moment van de dag bewust bezig zijn met veiligheid. Hoe jonger mensen zich hiervan bewust zijn, hoe beter. Hopelijk heeft onze invulling van de Bewust Veilig Dag 2023 hieraan een bijdrage geleverd.

Speciaal voor deze dag is de Bewust Veilig-krant uitgebracht.