PUUR Wonen laat zien dat het anders kan

PUUR Wonen laat zien dat het anders kan

Er is veel interesse voor de 56 unieke woningen in duurzaam kruislaaghout, PUUR Wonen. 70% van de woningen is al verkocht en kopersbegeleiding kan van start. Dit bijzondere woningbouwproject in opdracht van Kalliste Woningbouwontwikkeling, in de wijk Meerhoven in Eindhoven, laat zien dat het anders kan; de woningen die hier komen zijn ook echt PUUR.

Biobased bouwen als circulaire strategie

De constructieve wanden, ook wel het ‘casco’ genoemd, zijn namelijk niet van beton, maar van massief hout. Dit Crossed Laminated Timber (CLT) oftewel kruislaaghout is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. Wij zetten hoog in op bewustwording van de verborgen milieu-impact van bouwmaterialen. Maar vooral ook op hoe we deze milieu-impact kunnen beperken. Deze vorm van biobased bouwen beperkt die negatieve impact. Mede doordat hout eenvoudig losmaakbaar is, is het het meest circulaire bouwmateriaal.

Comfortabel én gezond wonen

Hout slaat tijdens het groeiproces CO2 op, daar waar bijvoorbeeld cement, als belangrijke grondstof voor beton, juist extreem veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast is hout een natuurlijk product waarin de mens zich prettig en comfortabel voelt, blijkt uit diverse onderzoeken. Het biedt dan ook veel (gezondheids)voordelen voor bewoners.

PUUR Wonen in een hoogwaardige groene (be)leefomgeving

Duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Bijvoorbeeld ook behoud en ontwikkeling van biodiversiteit. Natuurinclusief bouwen is een manier van duurzaam bouwen, waarbij de natuur een prominente rol krijgt. De onbebouwde locatie tussen de Meerhovendreef en de Graslook in Eindhoven zal worden omgevormd tot een hoogwaardige groene (be)leefomgeving met duurzame woningbouw. Die wordt stedenbouwkundig zorgvuldig ingepast om de landschappelijke beleving ook vanuit de woningen maximaal tot zijn recht te laten komen. De in het ontwerp opgenomen binnenhoven bevorderen onderling sociaal contact en daarmee de cohesie binnen deze nieuwe wijk.

Ruime aandacht voor landschappelijke inpassing door een groene en ecologische inbedding van de woningen is ook een belangrijk gegeven geweest bij de ontwikkeling van ons woningbouwproject Westrik aan de rand van Prinsenbeek, dat vorig jaar bekroond werd met de SKG Award Publieksprijs.

Samenwerking

PUUR Wonen in Meerhoven is ontstaan uit een samenwerking tussen Gemeente Eindhoven, Kalliste WoningbouwontwikkelingFaam ArchitectsEdith Kolkman Stedenbouw&Landschap en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.