Wonen op de Enk

Gasloos, groen en ruim wonen in een hoogwaardig hof

In het uiterste noorden van de wijk Leesten-Oost in Zutphen is een hoogwaardig hof met duurzame woningbouw gekomen. Waar de opzet van Leesten-Oost zich kenmerkt door vooral lange straten, is dit noordelijke deel op een ontspannen, organische wijze ingevuld. De woningen liggen op de voormalige enk (een oude akker). Daarnaar verwijst ook de naam van het nieuwe hof: Wonen op de Enk. De nieuwe bewoners wonen hier ruim en in het groen.

Het reliëf van de oude enk is, ook na de realisatie, nog zichtbaar en het uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling. De woningen zijn dan ook steeds op een aflopend niveau gepositioneerd om dit reliëf te benadrukken.

Geborgenheid en veiligheid

De huizen kenmerken zich door een opvallende architectuur; de gevelstuc en grote glasopeningen. De woningen met overwegend ruime kavels zijn bereikbaar via een laan met groene bermen waar de auto’s een ondergeschikte rol hebben. Bomen begeleiden als het ware de laan die wordt aangelegd zonder verhoogde stoepen. Geborgenheid en veiligheid worden gegarandeerd doordat het hof op slechts één manier wordt ontsloten. Enkel bewoners van het hof rijden via de laan naar hun woning. Dit resulteert in een autoluw gebied waar het fijn verblijven is.

Energiezuinig

Vanzelfsprekend zijn deze woningen zeer goed geïsoleerd en voorzien van beproefde, moderne energiesystemen. De woningen worden gasloos verwarmd en voorzien in voldoende warm water, een warmtepomp, zonnepanelen en luxe afwerking. Wonen op de Enk is dus wonen in een zeer energiezuinig huis.

Samenwerking

In totaal zijn hier 29 woningen gekomen, onderverdeel in 11 tweekappers en 7 vrijstaande woningen. Het project is in één fase gerealiseerd en een samenwerking tussen Kalliste, Loko Architecten en Giesbers. Meer informatie is te vinden via www.wonenopdeenk.nl.

Nieuwsberichten

02-11-2021 Blije bewoners Wonen op de Enk
02-06-2020 Wonen op de Enk; een hoogwaardig groen hof met duurzame woningen

Architect
  • Loko Architecten
Opdrachtgever
  • Kalliste Woningbouwontwikkeling
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw