mboRijnland

Samenwerking en toevoegen van waarde leiden tot één geheel van oud en nieuw

In 2017 heeft het ID College de Giesbers-bedrijven uit Wijchen en Rotterdam benaderd om in bouwteam een tweede school te gaan bouwen, voor mboRijnland. De zusterbedrijven hebben eerder samengewerkt aan de nieuwbouw van het ID College in de Breestraat. mboRijnland is ontstaan uit een fusie van ID College en ROC Leiden en is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs, contractonderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). De vestiging in Wijchen heeft de werkvoorbereiding verzorgd en Rotterdam nam de uitvoering en administratieve werkzaamheden voor haar rekening.

Opdrachtgever in ontwerpteam

Het ging om de renovatie van een gebouw van 2.000 m² en een nieuwbouwopgave van 5.600 m². In april werd de overeenkomst getekend en in juli gestart met de asbestsanering en sloopwerkzaamheden. Dit project vroeg door zijn korte voorbereidingsperiode om een efficiënte samenwerking. Vanuit zowel de opdrachtgever als Giesbers is om deze reden gekozen voor één aanspreekpunt en dus korte lijnen. De opdrachtgever maakte onderdeel uit van ons ontwerpteam. Hij werd betrokken bij afwegingen die gemaakt moesten worden en nam beslissingen indien nodig. Via de projectmanager van het ID College werden ook de toekomstige gebruikersgroepen betrokken in het ontwerpproces. Het voordeel bij deze samenwerking was dat er al een goede band was opgebouwd tussen het ID College en Giesbers bij de nieuwbouw aan de Breestraat, die verstevigd is tijdens de werkzaamheden op de nieuwe locatie.

Samenwerking en toevoegen van waarde

In zeer korte tijd hadden wij een ontwerpteam samengesteld met onder andere TenW architecten, LBP Sight, TWenP ingenieurs, KIN installatietechniek en Verweij Elektrotechniek. Dit team is na opdrachtondertekening aangevuld met diverse maatgevende co-makers. Deze co-makers hebben tijdens het ontwerpproces hun kennis en expertise ingebracht, zodat direct op tekening stond wat we ook daadwerkelijk gingen realiseren. Dit was een proces van samenwerking en toevoegen van waarde. Hierdoor zijn wij in staat geweest om in een periode van vijf weken de gegevens voor de omgevingsvergunning gereed te maken. De omgevingsvergunning is verkregen en begin september onherroepelijk geworden. We maakten bij dit project gebruik van een doorlopende toetsing door de opdrachtgever en een acceptatiemoment bij de fase Uitvoeringsgereed Ontwerp, waarbij de werktekeningen werden gemaakt. Het voordeel van deze aanpak was dat bij beide organisaties zo min mogelijk tijd verloren ging aan beoordelings- en acceptatieperioden doordat we niet op elkaar hoefden te wachten.

In september 2017 werd de eerste paal geslagen, het gebouw is vóór het schooljaar 2018-2019 opgeleverd.

Lees ook Nieuw schooljaar van start in nieuw mboRijnland

Architect
  • TenW architecten
Branches
  • Onderwijs
Opdrachtgever
  • mboRijnland
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw Transformatie & Renovatie