ID College

Eigentijds én ingepast in historisch hart

Giesbers heeft de Design & Build opdracht gekregen voor de nieuwe school van het ID College in het historisch centrum van Leiden. Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was de aansluiting bij het historische karakter van de locatie. De ligging in het historisch centrum van Leiden, binnenstedelijk bouwen pur sang, vroeg om vakmanschap.

Versterking huidige structuur en identiteit

Het ontwerp van Giesbers, Mecanoo en Croes respecteert en versterkt de structuur en identiteit van het historische centrum van Leiden. Het is tot stand gekomen vanuit een integrale benadering met inbreng van alle disciplines: architectuur, stedenbouw, landschap, interieur en techniek. De opdrachtgever en de gemeente Leiden waren intensief betrokken bij het proces. Het ontwerp kenmerkt zich door kleinschaligheid. Achter bakstenen gevels gaan meerdere bouwdelen schuil, die samen een beschutte eenheid vormen. Het voormalige postkantoor werd in het ontwerp ingepast en bleef als zelfstandig pand herkenbaar. De bijzondere uitstraling van de Breestraat, de Boommarkt en de Apothekersdijk is behouden gebleven. Wethouder Pieter van Woensel (Ruimtelijk Ordening en Binnenstad) is zeer te spreken over het ontwerp: “Met dit historisch ogende ontwerp komt in de plaats van het lelijke leegstaande kantoorpand aan de Breestraat en de Boommarkt een eigentijds schoolgebouw dat past in de Leidse schaal. Een waardevolle aanvulling voor onze kennisstad!”

Verbonden met de omgeving

Dwars door het complex loopt een centrale, semi-openbare steeg van de Breestraat naar de Boommarkt waardoor het publiek tijdens schooluren toegang heeft tot het centraal gelegen atrium. Praktijklokalen en publieke functies zijn verbonden met de omgeving doordat ze in ‘etalages’ aan de straat of aan het atrium zijn geplaatst.

De nieuwbouw biedt onderdak bieden aan de opleidingen Dienstverlening, Welzijn, Zorg, Economie en de Entreeopleidingen.

Architect
  • Mecanoo Architecten
Branches
  • Onderwijs
Opdrachtgever
  • ID College Leiden
Overige partijen
  • Bouwtechnisch adviesbureau Croes
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw