Woontoren Hatert

De Nijmeegse wijk Hatert heeft een forse facelift ondergaan. Onderdeel daarvan was de woontoren van Portaal, een markant gebouw dat als landmark fungeert. Opvallend zijn de fraai vormgegeven balkons. Het dertien verdiepingen hoge gebouw telt 72 huurappartementen met een fantastisch uitzicht. De begane grond biedt ruimte aan organisaties die werken aan wonen, zorg en welzijn. Het dak van de afgesloten parkeergarage is ingericht als openbare groene ruimte.

Na de aanbesteding op basis van bestekstekeningen vroeg Portaal ons de vertaalslag te maken naar het uitvoeringsontwerp. De gekozen contractvorm (tussen bouwteam en Engineer & Build in) bood veel ruimte voor creativiteit, innovatie en duurzame initiatieven.

Uitdaging in balkons

In de technische uitwerking vormden de balkons een flinke uitdaging. We hebben er samen met een adviseur een studie van gemaakt om de juiste, passende maatvoering, een goede montagewijze en een optimale wind- en waterdichtheid te vinden. Een moeilijkheid in de detaillering was het bladmotief in de aluminium borstwering van de balkons. Dat motief wilden we vloeiend laten doorlopen in de gevelpanelen.

Slimme bouwmethode

De gebouwindeling is heel efficiënt. Iedere laag heeft zes appartementen en de plattegrond is voor iedere verdieping gelijk. Door een slimme bouwmethode en een goede planning werd rendement behaald in de vorm van een kortere bouwtijd, waardoor Portaal eerder huurinkomsten kon genereren.

‘Architectural Award’

24H architecture heeft de ‘Architectural Award 2012’ gewonnen met ‘De Witte Roos’, zoals het gebouw wordt genoemd door de internationale jury.

Architect
  • 24H architecture
Opdrachtgever
  • Portaal Vastgoed Ontwikkeling
Overige partijen
  • Uticon Installatieadvies
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw