Tennet – Mariëndaal Centre of Excellence

Organisch gevormde nieuwbouw laat natuur in haar waarde

Prettig (samen)werken in een groene omgeving. Dat is het concept van Arnhems Buiten, het vroegere Kema-terrein aan de westkant van Arnhem. In het park staan markante historische bedrijfsgebouwen. Hier realiseerde Bouwcombinatie BAM-Giesbers het kantoorgebouw Mariëndaal Centre of Excellence (MCE). Architectenbureau GROUP A was verantwoordelijk voor het ontwerp. Het pand dient als hoofdkantoor voor netbeheerder TenneT. Om de groei van de organisatie goed en efficiënt op te vangen koos TenneT voor nieuwbouw.

Arnhems Buiten is een bijzonder groen gebied met een rijke historie van voormalige landgoederen. Het gebied is prachtig gelegen op de grens van stuwwal en rivier. Vanwege het zichtbare reliëf, het aanwezige water en de landschappelijke overgangen zijn in deze zones vele landgoederen gesitueerd. Ook het voormalige landgoed Mariëndaal maakt deel uit van dit gebied.

Aangepast aan groene omgeving

Het nieuwe hoofdkantoor van TenneT past zich aan de beboste heuvels ten westen van Arnhem aan. Het organisch gevormde vierkant met vier verdiepingen reikt niet boven de boomgrens. De natuur loopt tussen de kolommen door in de binnentuin die van binnenuit door de glazen plint goed zichtbaar is. De meer gesloten functies, zoals de keuken en parkeergarage zijn ingegraven in de heuvel waar het gebouw tegenaan staat. De nieuwbouw neemt minder plaats in dan de gebouwen die er stonden, waardoor er meer ruimte is voor groen. Verder hebben we zoveel mogelijk duurzame oplossingen in het gebouw gerealiseerd door een mix van toegepaste materialen en kleine en grote systeemkeuzes, die allemaal in dienst staan van het ontwerp.

Facts & Figures

 • het pand heeft een totale bruto vloeroppervlak van 34.000 m2;
 • de begane grond bestaat uit een entree, een restaurant, een keuken, diverse vergaderzalen en facilitaire ruimtes;
 • de vierlaagse kantoorruimte heeft een oppervlakte van 16.000 m2 en biedt ruimte aan 1.200 werkplekken;
 • de tweelaagse parkeergarage heeft een oppervlakte van 11.000 m2;
 • de open binnentuin is voorzien van natuursteen, tegelpaden en natuurlijke begroeiing passend bij het landschap;
 • de buitengevel bestaat uit gemetselde vlakken, gerealiseerd met een dubbelgesmoorde groen/grijze Deense steen, aluminium gevelpuien en horizontale aluminium gevelbanden met zonwering.

Bouw je beste scenario met Factor G

Ook eens van gedachten wisselen over jouw bedrijfshuisvesting? We luisteren graag. Als je al een idee hebt en ook als je nog geen idee hebt waar je moet beginnen. Of het nu gaat om uitbreiding, renovatie, verduurzaming, transformatie of nieuwbouw. Wij denken met je mee vanaf het allereerste begin en delen vrijblijvend onze kennis. We luisteren, vragen door en dagen je uit om met andere ogen naar de toekomst te kijken.

Als het om jouw bedrijfshuisvesting gaat, weet je één ding zeker: alles moet erop ingericht zijn om zo goed mogelijk te kunnen (blijven) ondernemen. Dat is ook onze visie als het gaat om huisvestingsoplossingen. Samen bouwen we jouw beste scenario.

Onze aanpak is gebaseerd op jarenlange ervaring in de ontwikkeling en realisatie van (complexe) bedrijfshuisvesting en een onderscheidende visie op het creëren van waarde. Voor eigenaren, gebruikers, bezoekers en de omgeving. Nu en in de toekomst. Groen, Grensverleggend en Gegarandeerd, zodat jouw pand kan meebewegen met veranderende behoeften en ontwikkelingen. Die meerwaarde creëren we samen. Aan de hand van Factor G – ons concept voor toekomstgerichte bedrijfshuisvesting.

Publicaties

BREEAM Certificering Case Study Mariëndaal Centre of Excellence
Cobouw 30 november 2011
BAM-Giesbers bouwt MCE

Architect
 • Group A – DPI
Commercieel vastgoed
 • Energie & Milieutechnologie
Opdrachtgever
 • BGB
Overige partijen
 • TenneT
Projectfase
 • Gerealiseerd
Expertise
 • Nieuwbouw