Studentenhuisvesting & Zorgeenheden Kenniscampus Ede

Innovatieve vorm van integraal ontwerpen

In opdracht van Woonstede hebben we in drie afzonderlijke gebouwen 300 studenten- en zorgeenheden gerealiseerd conform de Design Construct & Maintenance-formule (DC&M) op de Kenniscampus Ede. Er zijn 260 studentenwoningen, waarvan Idealis de verhuur en het beheer verzorgt, en 40 woningen voor het RIBW en Kamers met Kansen. Het project Kamers met Kansen, een samenwerking tussen de Gemeente Ede, de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) en Welstede, biedt jongeren met problemen thuis, op school of werk een (nieuwe) kans.

3D-modellering BIM

Opdrachtgever Woonstede vroeg om een innovatieve vorm van integraal ontwerpen, waarbij het hele proces van a tot z geregeld zou worden. Door intensieve samenwerking met alle bij het proces betrokken partners en met ondersteuning van 3D-modellering (BIM), hebben we in twee maanden een bouwaanvraag uitgewerkt. Met behulp van visualisaties van het gebouw is draagvlak gecreëerd voor bepaalde keuzes bij afnemer Idealis , Woonstede, de architect en de toetsende gemeentelijke instanties.

GPR

Bij de opzet van de draagconstructie en het stramien van de eenheden hebben we in hoge mate rekening gehouden met flexibiliteit. In de toekomst kunnen gedeeltes van het complex eenvoudig verbouwd worden tot appartementen. Toepassing van Trias Energetica heeft geleid tot doordachte keuzes. Daarmee behaalden wij bij Kenniscampus Ede een gemiddelde GPR-score van 8,0 met onder meer 9,5 voor gebruikskwaliteit en 8,1 voor toekomstwaarde. Gevelafwerking met een hogere isolatiewaarde dringt het verlies van energie terug. We spreken hier niet alleen over een efficiënte bouwkundige oplossing, maar ook over een esthetische en onderhoudstechnische optimalisatie van het bouwplan. De onderhoudstechnische optimalisatie levert meerwaarde op in het meerjarig onderhoudscontract dat wij zijn aangegaan met Woonstede.

Neem een virtueel kijkje op de Kenniscampus. Of bekijk de officiële handeling bij de start bouw met burgemeester Cees van der Knaap van Ede als kraanmachinist en de opening door de burgemeester.


Architect
  • Van den Berg Architecten
Branches
  • Zorg & Welzijn
  • Onderwijs
Opdrachtgever
  • Woonstede Woningcorporatie
Overige partijen
  • Bouwtechnisch Ingenieursbureau Croes
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw
  • (Meerjarig) Onderhoud