Bouwen met duurzame houtsoorten bij KC Meerdijk in volle gang

Bouwen met duurzame houtsoorten bij KC Meerdijk in volle gang

In Waalwijk bouwen we KC Meerdijk, een kindcentrum in hout dat bijdraagt aan de circulaire ambities van gemeente Waalwijk. De afgelopen maanden hebben we hard doorgewerkt om alles klaar te hebben voor de komst van het duurzame kruislaaghout (CLT) en gelamineerde hout dat we hier gebruiken. Toen de vloer gestort was, werden de contouren van het nieuwe schoolgebouw goed zichtbaar. De ankers waarop de houten kolommen komen te staan werden gesteld. De houten gelamineerde onderdelen, die op ambachtelijke wijze in België gemaakt zijn, werden half juni geleverd zodat we eindelijk de hoogte in konden. De constructie krijgt daarmee steeds meer vorm.

Aangenaam, gezond binnenklimaat voor kinderen en leerkrachten

Nadat alle houten kolommen van de begane grond geplaatst waren, konden we door met de CLT-wanden; 14cm dikke wanden van vurenhout. De uitstraling van het hout zal straks aan één kant zichtbaar, en dus voelbaar, blijven in de klaslokalen. Dat zorgt voor een aangenaam, gezond binnenklimaat voor de kinderen en leerkrachten. Nadat de in Brabant geprefabriceerde HSB-wanden (houtskeletbouw) met houten kozijnen ook stonden en de laatste gelamineerde liggers van de begane grond waren geplaatst, konden we door met de verdiepingsvloer die uit dezelfde Brabantse timmerfabriek komt. Deze bestaat uit LVL-liggers (Laminated Veneer Lumber) in combinatie met een constructieve bovenplaat. De HSB-wanden worden later nog bewerkt met Zwarthout.

Brandvertragende koollaag zorgt voor duurzame, natuurlijke beschermlaag

Zwarthout wordt gemaakt door planken met vuur te behandelen. Elke houten plank wordt door ‘brandmeesters’ in een oven gebrand, waardoor ze een unieke, duurzame koollaag krijgen. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek die ze daarbij gebruiken, is geïnspireerd door een eeuwenoude Japanse traditie en zorgt voor een brandvertragende koollaag en een duurzame, natuurlijke beschermlaag. Daarmee krijgt de school van buiten de karakteristieke uitstraling zoals architect RAU die bedoeld en ontworpen heeft.

Wind- en waterdicht

Inmiddels is de ruwbouw van de begane grond klaar. Dat betekent dat de hele houten constructie – van gelamineerde kolommen en liggers, CLT-wanden en HSB-wanden – staat. De verdiepingsvloer ligt er ook, waardoor je al een goede indruk van de school en de diverse ruimtes krijgt. Zodra de houten kolommen op de verdiepingsvloer staan, kunnen we beginnen met de montage van de CLT-wanden en vervolgens de gelamineerde spanten. Tot slot komen hierop de dakelementen waarmee we het gebouw wind- en waterdicht maken.

Gezonde en toekomstbestendige nieuwbouw op bestaande locatie

Basisschool Meerdijk was lang in beeld voor renovatie. Uit onderzoek is echter gebleken dat nieuwbouw een betere optie is. Het nieuwe kindcentrum komt op dezelfde locatie als de voormalige school en wordt een tweelaags gebouw met een centrale ruimte in het midden. Het biedt straks onderdak aan de basisschool en een kinderdagverblijf en gaat verder onder de naam KC Meerdijk. Een ‘Frisse School’ waar aandacht is voor de thema’s energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. Een gezond en toekomstbestendig schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenklimaat dat gekwalificeerd wordt in klasse B (goed) en op onderdelen zelfs A (uitmuntend).