Omnisportcentrum

Centrum voor business, sport én entertainment

Het Omnisportcentrum is een multifunctioneel sportcentrum voor top- en breedtesport, toegespitst op atletiek, baanwielrennen en volleybal, evenals voor evenementen, culturele manifestaties, vakbeurzen en (pop)concerten. Het is bovendien de enige accommodatie in Nederland die voldoet aan de eisen voor internationale wedstrijden indooratletiek en baanwielrennen. Het complex, dat over negen multifunctionele ruimtes beschikt, heeft capaciteit voor 10.000 personen.

Publiek-private samenwerking

Gemeente Apeldoorn schreef een tender uit onder geselecteerde marktpartijen, waaronder de Giesbers-bedrijven. Toen deze tender niet direct het gewenste resultaat opleverde is de gemeente in overleg getreden met het consortium Giesbers/Libéma. Dit overleg heeft uiteindelijk geresulteerd in een publiek-private samenwerking.

Planontwikkeling, ontwerp en bouw

Dit consortium kreeg daarmee de verantwoordelijkheid voor de planontwikkeling, het ontwerp, de realisatie en de exploitatie voor de komende 10 jaar. Wij voerden de ontwikkeling, het ontwerp en de bouw met omliggende infrastructuur uit en Libéma nam de verantwoordelijkheid over voor de operationele exploitatie.

Tijdens de bouw zelf hebben wij de engineering verder uitontwikkeld. Met onze co-makers hebben we een knappe prestatie neergezet en een optimum gevonden in de combinatie van staalconstructie met betonconstructie. Iets dat bij grote objecten als deze niet eenvoudig is.

Energiebesparing en multifunctionaliteit

De focus lag bij de ontwikkeling en bouw op energiebesparing, duurzaamheid en multifunctionaliteit. Reductie van het energieverbruik is behaald door betonkernactivering, die de WKO-installatie met twee bronnen gunstig beïnvloedt. De luchtbehandeling is beheersbaar via een aantal onafhankelijk opererende luchtbehandelingskasten, gekoppeld aan een WTW-installatie. Flexibiliteit is zowel bouwkundig als ontwerptechnisch doorgevoerd. Flexibele zaalopstellingen en de mogelijkheid om snel ruimten bij elkaar te kunnen trekken of af te splitsen waren essentiële uitgangspunten.

Aandacht voor infrastructuur

Er is veel aandacht besteed aan de verkeersstromen in en veiligheidseisen aan het gebouw. In goede samenwerking met Libéma – een grote speler op de markt van vakantieparken, attractieparken en beurs- en evenementenlocaties in Nederland – hebben we de juiste keuzes kunnen maken voor de infrastructuur binnen de accommodatie.

Architect
  • FaulknerBrowns Architects
Branches
  • Sport & Cultuur
Opdrachtgever
  • Gemeente Apeldoorn
Overige partijen
  • DGMR
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw