Luc Stevensschool
Hoge gebruikskwaliteit en bijzondere architectuur
Deze nieuwbouw is het product van weer een vruchtbare samenwerking in bouwteam tussen architectenbureau Mecanoo en Giesbers. De opdrachtgever is het schoolbestuur van Stichting Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht, waarvoor wij ook de nieuwbouw van de Anne Frankschool in Utrecht hebben gerealiseerd.
‘Frisse school’
Ondanks het beperkte budget zijn wij er in geslaagd om samen met Mecanoo een duurzaam gebouw met hoge gebruikskwaliteit en bijzondere architectuur te ontwikkelen. Bijzondere elementen aan het gebouw zijn het verticale gevelmetselwerk en de lichthappers in het dak die voor extra daglicht zorgen. Het schoolgebouw voldoet verder aan ‘frisse scholen’, klasse A. Als ventilatieconcept is gekozen voor een duurzaam en energiezuinig CO2-gestuurd systeem dat gebaseerd is op natuurlijke toevoer (via het dak) en mechanische afvoer. Ook de vloer geeft de school een eigen gezicht. Onder de fundering op staal is een isolatielaag van schuimbeton aangebracht. Daarboven ligt de constructievloer. Deze is monolithisch in het werk gestort en slechts met een waterafstotende coating afgewerkt. Stoer en eigentijds.
Tijdcapsule
Dinsdag 28 mei 2013 werd door een aantal kinderen van de Luc Stevensschool een tijdcapsule in de fundering van hun nieuw te bouwen school geplaatst. Een tijdcapsule in plaats van een eerste steen met tekeningen, brieven en gedichten van alle 166 kinderen over hun school en hoe die er over 40 jaar uitziet. Die capsule werd vervolgens ingemetseld. Volgens de directeur van de school, Ed van der Hooft, is hier bewust voor gekozen: “We proberen het zo tastbaar mogelijk te maken voor de kinderen. We vinden het belangrijk hen bij alle aspecten van de verhuizing te betrekken”. In de school hangt een plaquette die verwijst naar de ingemetselde capsule.
Klik hier voor een impressie van de eerste schooldag in de nieuwe school op 15 januari 2014.