Eengezinswoningen Laauwik

Design & construct met Dit is wonen

De vraag van Talis was duidelijk: op deze locatie willen we 51 sociale huurwoningen en we hebben een vastgesteld budget. Maak een voorlopig ontwerp waarmee zoveel mogelijk kwaliteit wordt geboden binnen dit budget. Kwaliteit in de categorieën afwerkingsniveau, energiezuinigheid, geluidisolatie, levensloopbestendigheid en toekomstwaarde.

Met als basis de conceptwoning van Dit is wonen waren wij in staat om snel en integraal door te rekenen wat er aan kwaliteit geboden kon worden binnen het gestelde budget. Omdat de basiswoning zeer efficiënt is uitontwikkeld en tegen weinig kosten kon worden gerealiseerd, kon een groot deel van het budget besteed worden aan de gewenste kwaliteit.

Levensloopbestendig

Bijzonder aan dit project is de levensloopbestendigheid. We hebben in de basis van het ontwerp direct rekening gehouden met de ontwerpeisen die Woonkeur stelt aan aanpasbaarheid van de woning. De woningen zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig aangepast kunnen worden voor rolstoelgebruik. Verder is een bijzonder resultaat behaald op energiezuinigheid: een EPC-reductie van 50% ten opzichte van de wettelijke eis. De huishoudens wekken gedeeltelijk hun stroom op via zonnepanelen op de daken van de schuurtjes. De schuurtjes zijn zo ontworpen – qua oriëntatie op het zuiden en met de goede hellingshoek – dat ze optimaal geschikt zijn voor zonnepanelen. Deze oplossing past uitstekend binnen de beeldkwaliteit van het plan.

Talis was zo enthousiast en tevreden over onze aanpak dat we na deze opdracht enkele projecten een-op-een hebben mogen ontwikkelen.

Persbericht Giesbers winnaar Design & Construct prijsvraag van Talis

Architect
  • Geesink Weusten Architecten
Opdrachtgever
  • Talis
Overige partijen
  • Technisch Adviesbureau Crone
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw