Volgende bouwfase Westrik van start

Volgende bouwfase Westrik van start

Ook voor de toekomstige bewoners van fase 1B gaat wonen in Westrik werkelijkheid worden. Vanmiddag was de officiële start bouw van de 41 koopwoningen: 33 ‘standaardwoningen’ en 8 nul-op-de-meter (NOM) woningen. Daarnaast komen er in deze fase 8 huurwoningen bij.

Westrik verrijst aan de zuidelijke rand van Prinsenbeek, op nog geen 10 minuten fietsen van Breda. Het wordt een buurtschap met een dorps karakter en een geheel eigen identiteit, veel groen en veel ruimte. Het plan bestaat uit 113 koopwoningen en 8 sociale huurwoningen, variërend van vrijstaande villa’s en tweekappers tot rij- en hoekwoningen, die allemaal net even anders zijn, maar qua architectuur duidelijk familie. De snelle verkoop van het plan toont maar weer eens aan dat er nog steeds grote behoefte bestaat aan nieuwe woningen nabij (voormalige) dorpskernen, in Prinsenbeek in het bijzonder. Vorig jaar september is de eerste paal voor de eerste fase geslagen. Vandaag is het startsein gegeven voor fase 1b met in totaal 49 woningen.

Integraal denken

Wethouder Daan Quaars: “Wat het plan Westrik extra bijzonder maakt, is er dat er relatief veel ruimte is gereserveerd voor groene en ecologische inbedding van de woningen. Veel aandacht gaat uit naar een kwalitatief hoogwaardige invulling van de openbare ruimte met zorgvuldig ontworpen groene wiggen die de woningen omzomen. Het plan krijgt daarmee een ontspannen, groen en dorps karakter. Langs het spoor wordt een circa 25 m brede ecologische verbindingszone aangelegd die wordt begrensd door een ecologische geluidscherm. Een goed voorbeeld van hoe ecologie en hinderzones door integraal denken tot een aantrekkelijke en functionele oplossing kan leiden.”

Nul-op-de-meter (NOM) woningen

“Daarnaast worden er in deze fase ook 8 NOM-woningen gebouwd die mede in antwoord op het gasloos bouwen een inzicht geven in de mogelijkheden om woningen verder te verduurzamen. Met de blik op de toekomst gericht en de opgaven die er in deze en volgende collegeperiodes liggen zal een steeds groter beroep worden gedaan op creativiteit en innovatie. Opgaven als gasloos bouwen, mobiliteit, terugdringen van de CO2-uitstoot en het behoud en de versterking van ecologisch waardevolle gebieden moeten worden gecombineerd met de nog steeds groeiende vraag naar nieuwe woningen. Dit vraagt meer en meer om ontwikkelaars en bouwers die verder kijken dan woningaantallen en v.o.n.-prijzen. Plannen als Westrik kunnen niet worden gerealiseerd zonder dit nieuwe, integrale denken. Ik dank Giesbers en alle betrokkenen vanuit de gemeente voor hun inspanningen om te komen tot dit moment van start bouw en ik wens de toekomstige bewoners een gelukkige tijd toe in hun nieuwe woning.”

Extra feestelijk tintje

Tijdens het boren van de eerste paal zorgde John de Beijer, Directeur Ontwikkeling en Commercie van Giesbers, voor een extra feestelijk tintje door het confettikanon in werking te zetten: “We zijn er trots op om met deze mooie mix van woningen voor verschillende doelgroepen een duurzame impuls aan de woon- en leefkwaliteit van Prinsenbeek te kunnen geven. Onze insteek is altijd om plannen met toekomstwaarde te realiseren, zodat ook generaties na ons er nog lang van kunnen genieten. En dat is hier goed gelukt.” Natuurlijk kregen ook de toekomstige bewoners van Westrik een rol tijdens de feestelijkheden: voorzien van bouwhelm en straatnaambord met huisnummer en postcode, mochten zij de eerste schop in de grond van hun kavel zetten. Uiteraard werd dit moment vastgelegd en krijgen de bewoners de foto’s om bijvoorbeeld een verhuisbericht mee te maken. Ter afsluiting werd gezamenlijk het glas geheven op hun nieuwe woonomgeving.

Duurzaamheid staat voorop

De openbare ruimte dient als drager voor de identiteit van de levensloopbestendige wijk Westrik. Duurzaamheid staat voorop wat onder meer tot uiting komt in het bovengronds afvoeren van hemelwater en de ontwikkeling van een ecologische zone, die twee grote natuurgebieden zichtbaar met elkaar verbindt. De groene ruimten in Westrik vormen een doorgaand netwerk, maar kennen elk een eigen karakter. De variatie in het woonprogramma zorgt voor de totstandkoming van een kleinschalig en informeel woonmilieu.

Verkoop in volle gang

De verkoop van Westrik is in volle gang; van de 39 woningen (fase 1a) staat er nog één te koop, fase 1b (41 woningen) is voor 90% verkocht. De verkoop van de laatste 25 woningen (fase 2) verloopt ook voorspoedig. De verwachting is dat de bewoners van fase 1b hun woning in het voorjaar van 2020 kunnen betrekken.