Luc Stevensschool - Utrecht

Hoge gebruikskwaliteit en opvallend gevelmetselwerk

  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Opvallend verticaal gevelmetselwerk vraagt om vakmanschap
  • Opvallend verticaal gevelmetselwerk
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Basisschool, frisse school klasse A, duurzaam, ergiezuinig CO2, foto Mecanoo
  • Start bouw, begraven tijdcapsule door leerlingen Luc Stevensschool
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/03_2.jpg?itok=QYBgbTD9
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/07_1.jpg?itok=EQgIsCl3
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/01_0.jpg?itok=MCetfRkd
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/13_0.jpg?itok=N8RxA0Qf
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/metselaars_verticaal_metselwerk.jpg?itok=Hs-eeKcK
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/img_0503.jpg?itok=WNfTRBWg
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/14_0.jpg?itok=p1pNkSCM
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/05_1.jpg?itok=jw_k6OTc
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/02_0.jpg?itok=mF9UnOB_
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/04_1.jpg?itok=fKNiimif
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/06_1.jpg?itok=alo2bm9r
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/09_1.jpg?itok=rW-cHquO
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/11_0.jpg?itok=bhSUpZcy
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/08_1.jpg?itok=4J1-mzY_
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/acdj_2013-05-27img_0002.jpg?itok=lYr3rmpU

Deze nieuwbouw is het product van weer een vruchtbare samenwerking in bouwteam tussen architectenbureau Mecanoo en Giesbers. De opdrachtgever is het schoolbestuur van Stichting Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht, waarvoor wij ook de nieuwbouw van de Anne Frankschool in Utrecht hebben gerealiseerd.

'Frisse school'

Ondanks het beperkte budget zijn wij er in geslaagd om samen met Mecanoo een duurzaam gebouw met hoge gebruikskwaliteit en bijzondere architectuur te ontwikkelen. Bijzondere elementen aan het gebouw zijn het verticale gevelmetselwerk en de lichthappers in het dak die voor extra daglicht zorgen. Het schoolgebouw voldoet verder aan 'frisse scholen', klasse A. Als ventilatieconcept is gekozen voor een duurzaam en energiezuinig CO2-gestuurd systeem dat gebaseerd is op natuurlijke toevoer (via het dak) en mechanische afvoer. Ook de vloer geeft de school een eigen gezicht. Onder de fundering op staal is een isolatielaag van schuimbeton aangebracht. Daarboven ligt de constructievloer. Deze is monolithisch in het werk gestort en slechts met een waterafstotende coating afgewerkt. Stoer en eigentijds.
 

Tijdcapsule

Dinsdag 28 mei 2013 werd door een aantal kinderen van de Luc Stevensschool een tijdcapsule in de fundering van hun nieuw te bouwen school geplaatst. Een tijdcapsule in plaats van een eerste steen met tekeningen, brieven en gedichten van alle 166 kinderen over hun school en hoe die er over 40 jaar uitziet. Die capsule werd vervolgens ingemetseld. Volgens de directeur van de school, Ed van der Hooft, is hier bewust voor gekozen: “We proberen het zo tastbaar mogelijk te maken voor de kinderen. We vinden het belangrijk hen bij alle aspecten van de verhuizing te betrekken”. In de school hangt een plaquette die verwijst naar de ingemetselde capsule.

Klik hier voor een impressie van de eerste schooldag in de nieuwe school op 15 januari 2014.

Specialisme

Nieuwbouw

Maatschappelijk

Onderwijs

Projectfase

Gerealiseerd

Opdrachtgever

SPO Utrecht

Architect

Mecanoo Architecten

Start

2013

Oplevering

2013