Edisonkwartier

Uitdagende transformatie-opgave van kantorenwijk naar woonbuurt

Tijdens een intensief samenwerkingstraject van bijna een jaar hebben wij FRESCH Real Estate geadviseerd bij de engineerings- en realisatie-aspecten binnen de transformatie-opgave van drie bestaande kantoorpanden naar een aantrekkelijke buurt met 47 koopwoningen, het Edisonkwartier.

Het Edisonkwartier is gelegen in een groene en waterrijke omgeving als onderdeel van de gebiedstransformatie Mooi Rijnhuizen in Nieuwegein.

Integrale samenwerking bewijst meerwaarde

In een nauwe samenwerking tussen alle partners is een haalbare businesscase tot stand gekomen met behoud van de projectambities van FRESCH. Op basis van onze omgevingsanalyse zijn projectrisico’s in beeld gebracht, nadere afspraken hierover gemaakt met stakeholders en zijn de verkoopstukken uitgewerkt. Wij hebben de engineering en realisatie van het bouw- en woonrijp maken inclusief sloop, de kopersbegeleiding en de engineering en realisatie van de woningen voor onze rekening genomen. Hierin werkten we nauw samen met onze partners BIM4ALL voor de bouwkundige uitwerking en constructeur VeriCon One.

Urban Mining: niet slopen maar oogsten

Bij urban mining wordt bij de ontmanteling van gebouwen zoveel mogelijk waarde behouden (geoogst) om er weer nieuwe producten van te maken (hergebruik of up-cycling). Dit concurreert met de traditionele ‘lineaire aanpak’. Een deel van de grondstoffen dat geoogst is bij de ontmanteling van de kantoorgebouwen in Nieuwegein hebben we hergebruikt. Het is gedeeltelijk en in een andere vorm teruggekomen in de 47 exclusieve herenhuizen en bij ons CLT-woningbouwproject PUUR Wonen in Eindhoven. En dat proces past helemaal bij onze visie op duurzaamheid.

Van kantorenwijk naar gemengde leefwijk

Het gebied Rijnhuizen in Nieuwegein is volop in ontwikkeling. Waar eens kantoren hebben gestaan, worden deze getransformeerd naar diverse woonbuurten, omgeven door water en natuur. Het nieuwbouwproject Edisonkwartier, op een kwartiertje van Utrecht, is kleinschalig opgezet en bestaat uit 47 exclusieve herenhuizen naar ontwerp van Mies Architectuur. Gelegen in een parkachtige omgeving met veel water waarin het plan zorgvuldig is ingepast. Dit resulteert in een fraaie en belevingsgerichte woonomgeving. Een bijzondere buurt nabij het Merwedekanaal en met Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen op loopafstand vormt zich.

Kijk voor meer informatie op www.edisonkwartier.nl/

Onderstaande timelaps video laat de transformatie van kantorenwijk naar gemengde wijk zien.

 

Nieuwsberichten

06-12-2022 Uitdagende transformatie-opgave Edisonkwartier voltooid
14-09-2022 Eerste herenhuizen met fundering van circulair beton bewoond
10-06-2022 Van kantorenwijk naar gemengde woonbuurt
24-01-2022 Edisonkwartier krijgt fundering van circulair beton
29-10-2021 Gebiedstransformatie Nieuwegein; zonnig startsein bouw Edisonkwartier
05-07-2021 Omnia mutantur, nihil interit: Alles verandert, niets vergaat
26-05-2021 ‘Donorhart’ symbool voor nieuwe toekomst

 

Architect
  • Mies Architectuur
Opdrachtgever
  • Fresch Real Estate
Overige partijen
  • New Horizon
  • VeriCon One
  • BIM4ALL
  • Gemeente Nieuwegein
Projectfase
  • Gerealiseerd
Expertise
  • Nieuwbouw Transformatie & Renovatie