Dierenziekenhuis Evidensia - Arnhem

Diergeneeskundige zorg vraagt om specialistische nieuwbouw

https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/impressie_evidensia_1.jpg?itok=eyFlVWgN
https://www.giesberswijchen.nl/sites/default/files/styles/large/public/projecten-img/impressie_evidensia_2.jpg?itok=qQss8EKr

Businesspark IJsseloord2 krijgt er een nieuwe bewoner bij, het dierenziekenhuis van Evidensia Groep. Een nieuw type bewoner dat zich richt op de diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s etc. maar ook landbouwhuisdieren zoals paarden. De organisatie heeft 179 dierenklinieken en -ziekenhuizen in Nederland, maar gaat nu in samenwerking met Giesbers haar eerste nieuwbouw realiseren.

Op de eerder geselecteerde kavel op IJsseloord2 bleek een wijziging van het bestemmingsplan te veel tijd in beslag te nemen, dus werd gekozen voor een andere, nabij gelegen kavel.

 

Ontwerp binnenruimte

De nieuwe kavel heeft als voordeel dat er een langwerpig gebouw met gescheiden opties mogelijk is: aan de ene kant de publieke ruimtes als receptie, wachtruimtes en spreekkamers en aan de andere zijde de ziekenhuisactiviteiten. Denk hierbij aan behandelkamers, operatiekamers, röntgenafdeling, quarantaineruimtes, recovery/slaapplekken en vergaderruimtes. In verband met piketdiensten dient het pand 24/7 bereikbaar en beschikbaar te zijn. En dat alles gerealiseerd op 1.140 m2. Het totale kavel beslaat ca. 3.000 m2.

 

Speciale eisen

De eisen die aan een dierenziekenhuis gesteld worden vertonen veel raakvlakken met die van een gewoon ziekenhuis: eisen op het gebied van hygiëne, binnenklimaat, gescheiden functies, bereikbaarheid etc. Denk hierbij ook aan ontwerpmaatregelen als sluizen om het binnenklimaat te reguleren en de speciale eisen die aan operatiekamers gesteld worden.

 

Looppad naar de dijk

De ligging van de kavel met aan twee zijden uitzicht op de dijk bood in het ontwerp de mogelijkheid tot de aanleg van een looppad naar deze hoger gelegen dijk langs de IJssel. Hier kunnen eigenaren van trouwe viervoeters of knaagdieren even uitwaaien of een moment voor zichzelf pakken mochten zij daar behoefte aan hebben bij spannende of verdrietige momenten.

 

Taakstellend budget in bouwteam

Giesbers paste eind november op basis van een taakstellend budget in bouwteam het ontwerp aan naar de nieuwe kavel en de opdrachtgever heeft eind januari de aanvraag omgevingsvergunning al in kunnen dienen. Nadat we begin mei begonnen waren met het inrichten van de bouwplaats en aansluitend het grondwerk, werden twee weken later de eerste funderingspalen aangebracht. De beoogde oplevering staat net voor Kerst gepland. In de laatste dagen van dit jaar kan Evidensia dan gaan inrichten om zodoende direct aan het begin van 2020 haar deuren te openen voor diergeneeskundige hulp.

 

Evidensia

Evidensia Nederland maakt onderdeel uit van IVC Group International met meer dan 1.000 dierenklinieken- en ziekenhuizen in 10 Europese landen. In de nieuwbouw in Arnhem komen straks 20 dierenartsen en paraveterinairen te werken van wie een aantal uit het buitenland is aangetrokken.

 

Nieuwsberichten

07-06-2019 Eerste palen dierenziekenhuis Evidensia in de grond

Specialisme

Nieuwbouw

Commercieel vastgoed

Overig

Projectfase

In voorbereiding

Opdrachtgever

Majesta Vastgoed BV

Architect

2doubleyou

Start

2019

Oplevering

2019

Overige partijen

Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, K&R Consultants